Szakítás a valósággal

A Sims játékok varázsereje

Hatalmas családi ház, három garázs drága autókkal, egy vagyont érő festmény az étkező falán: csak néhány azon dolgok közül, amit generációnk nagy része nem sok eséllyel tapasztalhat meg élete során. Azonban van egy hely, ahol mindez valóra válhat: a Sims-játékok virtuális világa.

Egy pendrive-on érkezett először a Sims 2 a régi otthoni számítógépünkre, több hónap álmodozás után. Az osztálytárshoz, akitől kaptam, heti rendszerességgel jártam látogatóba, és találkozásaink legjobb része mindig az volt, amikor a számítógépe nagy nehezen felpörgött, és végre elindíthattuk aznapi kalandunkat. Aztán megvettük legálisan, nem csak a második részt, de a harmadikat is, minden kiegészítővel együtt; ki tudná otthagyni, ha 1000 forintért még egy adag dekorációt kaphatok a házamba, vagy kisállatokat is kreálhatok a karaktereimnek?

Aztán persze a negyedik rész már nem volt olyan olcsó, és éveket kellett várnom ismét, hogy a szimuláció egy jobb verziójába élhessem bele magam. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mi is teszi annyira vonzóvá számomra és még több millió ember számára ezt a játékot? Összehasonlítottam az életemmel, a valósággal, és rájöttem, hogy a válasz egyszerű: minden sokkal szabadabb.

Csak begépelünk egy rövid kódsort a bal felső sarokba és ömlik is a pénz, amiből épületeket húzhatunk fel, megvehetünk bármit, amit csak a játék kínál. Kedvünkre alakíthatjuk karakterünk kinézetét, nemét és személyiségét. Azonban nem csak a csillogás, a sok kipróbálható hajstílus, vagy a különböző ruhaösszeállítások segítenek szabadnak érezni magunkat. A Sims játékokban már a kezdetektől fogva egy elfogadó, nyitott társadalommal találkozhatunk. A simek nem tudnak ítélkezni külső alapján, ráadásul a szexualitás különböző formáival szemben sem ellenségesek. Egyszerűek, de pont ez teszi őket egy olyan közeggé, amiben az ember szívesebben élne nap mint nap, mint a konfliktusokkal teli, rideg valóságban.

A 2020 pedig egy változások és felfordulások övezte év volt. Nehezebbé vált megélni azokat az apró dolgokat, amik feldobták a mindennapokat. Talán pont ezért töltöttem több időt a virtuális világomban.

Nyirádi-Ángyán Boglárka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FEL