Régészet a fotelből?

Manapság a technikai fejlődés és archívumok digitalizálása nyomán bárki végezhet otthon az íróasztal előtt ülve régészeti kutatás. Hogy miként? Erre igyekszem választ adni.

 

A legtöbb ember, ha meghallja a régészet szót általában az ásatásokra, vagy az Indiana Jones féle kincsvadászokra asszociál. Ehhez képest a régészet sokkal több, különböző ágai és irányai vannak. Hazánkban az utóbbi évtizedekben kezdett elterjedni a légirégészet, amely nemzetközi szinten már a két világháború közt megjelent, mint a lelőhelykeresés egyik lehetősége. Jómagam egy szabadon választható egyetemi kurzuson találkoztam ezzel az elsőre furcsának tűnő tudományággal. Valójában különösen érdekes terület, hiszen a kezdeti igen magas költségekhez képest mára bárki számára elérhető közelségbe került.

De mi is pontosan a légirégészet? Röviden megfogalmazva a légirégész légifotók alapján következtet arra, hogy mit rejthet a talaj. A magasból jól kivehetően megjelennek a rég eltűnt épületek alapjai a növényjelek segítségével, mert a megváltozatott talajösszetételt nem tudja korrigálni a természet, így más lesz az adott terület vízháztartása. Tehát a több ezer éves épületalapozásokon ma sem tudnak ugyanolyan módon nőni a növények, mint a környező mezőn, így mindig alacsonyabbak lesznek, ami a magasból jól látható mintát eredményez. A növényjelek mellett a fény-árnyék hatás is fontos nyom, például a világháborús lövészárkok és bombatölcsérek a legtöbb helyen ma is könnyen felfedezhetők, de a Jakab-hegyi földvár is jól kivehető a magasból. De a geológusok számára is fontos terület a légifotók vizsgálata, hiszen az eltűnt patakmedrek is kirajzolódhatnak.

Fontos kiemelni, hogy a profi légirégészet ma sem olcsó, elég csak belegondolni abba, hogy mennyibe kerül egy minőségi fényképezőgép objektívekkel. Ezt követően pedig fel kell jutni valahogy a levegőbe, repülőgéppel, vagy drónokkal, ami szintén nem kevés anyagi ráfordítást jelent. Ennek ellenére, vagy inkább ez mellett mégis van olcsó és könnyen elérhető alternatíva, mégpedig a már elkészült légifotók vizsgálata.

Tulajdonképpen egy számítógép és hozzá tartozó internetkapcsolat segítségével bárki foglalkozhat a szabadidejében már elkészült légifotók elemzésével. Kezdetnek a Google Earth Pro lehet a legmegfelelőbb program, ahol több, eltérő időben készült műholdkép is elérhető. Vagyis jó esély van arra, hogy egy adott területet többféle növényfedővel találkozhatunk. Archív légifotókat a Fentrő.hu-ról szerezhetünk ingyen, a mapire pedig régi térképeket szolgáltat, ami segíthet egyes jelenségek beazonosításában. Nemzetközi adatbázisok is elérhetők online, a skót NCAP például sok második világháborús magyarországi légifotót őriz.

Az előbb vázolt lehetőségek nem érnek fel egy valódi repüléses kutatással, de mégis biztosítják az otthoni, ingyenes kutatás lehetőségét. A történelem, vagy saját lakhelye iránt érdeklődő olvasónak például remek kiindulási alap lehet saját lakhelye környékének műholdas vizsgálata, majd az eredmények összevetése régi térképekkel. Manapság a Covid miatti korlátozások közepette különösen jó szabadidő elfoglaltság lehet a légifotók vizsgálata, hiszen ingyen van és még a lakást sem kell elhagyni hozzá.

 

Írta: Ránics Dániel

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük