Olvass szépirodalmat!

Top10 kedvenc, amiktől Neked is megjöhet a kedved az olvasáshoz

Iskolapad, felső tagozat, magyar óra. A diák sietve körmöli a következő házi feladatot: olvasmánynapló készítés. Egri csillagok. A tanár hozzáteszi, a megadott időn belül el kell olvasni. Felelés is lesz belőle. Elemezzétek, értelmezzétek. A diák pedig már az első oldal után legszívesebben kifutna a világból, annyira nehéz, tömör, nyelvileg túlságosan megformált, számára fogyaszthatatlan. Te is magadra ismertél? A szépirodalomtól való ódzkodás forrását én itt keresem, amikor a gyerekek még csak ismerkednének velük, de olyan kötelező olvasmányokat adnak nekik, amelyeket csak felnőtt, vagy idősebb fejjel lehet igazán felfogni és élvezni, így teljesen elveszik a kedvüket tőlük. Igen, sok az olyan regény, amelyre oda kell figyelni, mert régebben íródott, nem könnyű, de még több az olyan olvasmányélményt nyújtó, amelynek sorai, gondolatai örökké az ember szívébe vésődnek. Arra szeretnélek buzdítani a személyes kedvenceimen keresztül, hogy ne félj tőlük, ismerkedj meg velük és olvasd őket.

 


10. Bauer Barbara: A leggazdagabb árva

Kezdjük a kortárs irodalom egy szeletével, amely egészen az 1800-as évekig repít vissza. A történet főszereplője, Wenckheim Krisztina valóban élt, mint Sissi palotahölgye, aki lehet, hogy mesés gazdagságba és grófnői címbe született bele, de ahogy mondani szokták: a pénz nem minden. Krisztina háromévesen lett árva, és innentől kezdve életének minden percét beárnyékolták a rosszakarók, a pletykák, a családi viszályok, és ahogy egyre idősebb és idősebb lett, már abban sem volt biztos, hogy ki ő valójában. Nem tudta kinyitni a szívét egy férfi felé sem, hiszen sosem lehetett biztos benne, hogy az őt szereti, vagy csak a vagyonáért epekedik. Kövesd végig Krisztina útkeresését a rendkívül hiteles történelmi szálakkal vegyített, érzelmekkel teli regényben, amelynek még a borítója is vonzza a tekintetet!

 

9. Kosztolányi Dezső: Édes Anna

A tökéletes cselédlány tragikus életét feldolgozó művet talán nem is kell bemutatni, de azt tudtad, hogy keringenek olyan vélemények is, melyek szerint Kosztolányi élő személyről mintázta főszereplője alakját, vagy, hogy saját maga keltette regényének legendáját és többször ellentétesen nyilatkozott forrásairól? A regény körüli homály pedig azóta is duzzad. Meg merem kockáztatni, hogy ez a regény többszöri újraolvasást érdemel, mert annyira összetett a problematikája, annyira sok mindent jelent, hogy ahányszor fellapozzuk, annyiféle gondolat fogalmazódik meg bennünk. Kiszolgáltatottság, az egyéniség kiüresedése, géppé válás, elfojtott érzelmek – hogy csak pár jelenséget említsek. Nem mellesleg pedig: van belőle film!

 

8. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Nem fogok hazudni, ez egy igen nagy falat, de ezután már csak könnyebbek lesznek, ígérem (legalábbis egy kivételével). Sok ember véleménye azonban, hogy ez a regény az író életművének legismertebb darabja, amely nem áll meg a detektívregény kategóriájában, hanem minden idők egyik legmegrázóbb lélektani regényéhez magasodik. Mivel a sokrétű alkotást pár mondatban lehetetlen leírni, így néhány belőle származó idézettel szeretnék kedvet csinálni hozzá: „Minden embernek legalább egyvalakije kell, hogy legyen, aki szánja!” „Csak a lelki nemessége meglegyen valakinek, mást mindent megszerezhet tehetséggel, tudással, értelemmel, zsenialitással.” „Ami nem sikerült, azt mindig ostobaságnak látjuk!”

 

7. Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei

Ne ijedj meg, ha nem a kedvenced a misztikus világ – anyukámnak se, mégis pár nap alatt kiolvasta a könyvet, illetve könyvsorozatot! A regény abban hasonlít az elsőként említett Leggazdagabb árvára, hogy ebben is feltűnnek valós személyek, mint pl. Mária Terézia. 1735-öt írunk, amikor az utolsó nagy boszorkányüldözések zajlottak Magyarországon, Sárosi Felícia pedig végignézi, ahogy szeretett nagynénjével is végeznek, ám Sárosi Kata halála előtt hatalmas titkot bíz unokahúgára: a boszorkányok örökségét. „Könnyed, jól érthető, egyszerű vezérszál.” – vélekedett egy olvasó az interneten. Ha belevágsz, garantálom, hogy gyorsan be fogod szerezni a további két kötetét is, amelyeken ugyanolyan gyorsan végigsöpörsz, mint az elsőn!

 

6. Vladimir Nabokov: Lolita

Ez már a második orosz tollból származó kötet a listán, és igen, egyúttal a másik nehezebb olvasmány is, amelynek cselekménye lassan hömpölyög előre, de megéri türelmesnek lenni.   Nabokov művét, úgy, mint őt magát, rengeteg félreértés és pletyka övezi hazánkban, elsősorban a regény eseménytörténete miatt. Főhősünk és egyben elbeszélőnk, Humbert Humbert irodalomkutató egy börtönben írja meg visszaemlékezéseit. A hányattatott múltú férfi Amerikában megpillantja szállásadónője tizenkét éves lányát, Lolitát, és innentől kezdve teljes jelene megváltozik. A gyermek bizalmába férkőzik, majd miután az árvaságra jut, a gondviselője lesz, rabtartója és rabszolgája, kínzója és áldozata egyben. Ám a cellába nem emiatt került… Ne gondold azt, hogy ez az alkotás nem több egy szerelmi-szexuális kapcsolat taglalásánál: ízig-vérig művészregény, s ha átlátsz a rejtvényekkel, utalásokkal átszőtt művön, megérted, hogy miért.

 

5. Kosztolányi Dezső: Esti Kornél

Egy újabb Kosztolányi, ezúttal egy töredékregény. Mi is az a töredékregény? Novellák, amik egymáshoz mozaikszerűen kapcsolódnak. Esti Kornél az írónak az alteregója, a főhős pedig saját maga meséli el történeteit és utazásait, a szerző személye Kornél szerint pedig: „Mindegy! (…) Talán jegyezd te. Te tedd rá a neved. Viszont az én nevem legyen a címe. A címet nagyobb betűvel nyomtatják.” Így lesz egyszerre életrajz és útirajz. A személyiség megkettőződik: az egyik a tudatos, vagyis Kosztolányi, a másik a tudatalatti, ő Esti Kornél. Különbözőek, mégis ugyanolyanok. A kötet 18 fejezetből áll össze, a legkorábbi 1925-ben, a legkésőbbi 1933-ban íródott. Utazz egyet Kosztolányi ösztönös lényével, Esti Kornéllal, ismerd meg, ülj le mellé a vonatülésre, és beszélgessetek.

 

4. Szerb Antal: Utas és holdvilág

Ha már az utazást említettük: ez is arról szól, csak egy kicsit máshogyan. Főhősünk Mihály, az összetett személyiségű fiatalember, aki, hogy illeszkedjen a normál, felnőtt élet szabályaiba és rendszerébe, megnősül, elveszi Erzsit, akivel a mézesheteket Olaszországban töltik. Erzsi azonban nem élvezheti sokáig újdonsült férje társaságát. Egy vonatút alkalmával Mihály leszáll, hogy megigyon egy kávét, de utána rossz járatra pattan fel, a dolog azonban ínyére van: utazását egyedül folytatja. Egyrészt fizikai valójában is vándorol, városról városra, falucskáról falucskára, de elméjében és lelkében is: gyötrődik, gyerekkori énje felszínre kerül, keresi a választ a kérdéseire. Hogy milyen érzések is kavarognak pontosan a fejében, miért szenved és mitől boldog, csak akkor értheted és érezheted át igazán, ha elolvasod.  Több mint 80 évvel a megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha: rádiójáték és színpadi játék is született belőle, a film pedig már készülőben van.

 

3. Tóth Krisztina: Fehér Farkas

Elérkeztünk a top 3-ba, amelyet egy újabb, ezúttal különálló történetekből álló novelláskötettel szeretnék kezdeni. Tóth Krisztina a kortárs irodalom egy kiemelkedő alakja, költő, író, műfordító, a Szépírók Társaságának tagja. Mikor elolvastam a könyvéből egy-egy novellát, meg kellett állnom gondolkodni, hogy az én életemben hogyan jelenik meg az éppen taglalt problémakör, hol boldog, hol keserű mosollyal az arcomon, de mindig érezve. A könyvben megjelenik többek között az alárendeltség, a kirekesztettség, és a hatalmi elnyomás törésvonalai. Szereplői bárkik lehetnek: a szomszédaid, a barátaid, a családod, vagy éppen te magad. Mesélnek titkokról, kapcsolatokról, találkozásokról, véletlenekről, amelyek mindent megváltoztattak. Ismerd meg jobban magadat és a környezeted a Fehér Farkas történeteivel.

 

2. Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Utolsó orosz regényünk következik! Emelt magyar érettségin találkoztam ezzel a hihetetlenül sokatmondó, az orosz írókhoz képest pörgős és élménydús történettel, amelyet sokkal jobban élveztem, mint bármelyik kötelező olvasmányt. Sajnos csak jóval az író halála után, 1966-ban tudták kiadni, de népszerűsége azóta is töretlen. A ’20-as, ’30-as évek Oroszországát részben szuggesztív módon megjelenítő alkotás felhasználja a szatíra, a groteszk és a fantasztikum elemeit, a történet szereplői pedig mind egyéniségek: Woland, aki Sátán és a felsőbb igazságszolgáltatás képviselője, Mester, akinek köszönhetően egy regény mesélődik el a regényben: Jézus szenvedéstörténete. Maga Jézus, aki töprengő értelmiségi is, a gyötrő fejfájással küszködő Pilátus, de ott van még Margarita, az örök nőiesség, s rajtuk kívül sokan mások… Ha meg szeretnél ismerkedni az orosz irodalommal, de a többitől egy kicsit hátrahőköltél, azt javaslom, kezdd ezzel.

 

1. Márai Sándor: Az igazi

Dobpergés, és köszöntsük a lista utolsó és egyben első résztvevőjét, Márait, és az ő hihetetlen módon megírt, felejthetetlen regényét, Az igazit. Ha van olyan könyv, amit egy délután el lehet olvasni, akkor ez biztos, hogy az. Olyan könnyen fogod falni a sorokat, mint a kedvenc ételedet. Két ember lélektanába nyúlunk itt bele, egy elvált házaspáréba, akik barátjuknak mesélik el közös életük minden egyes percét, a kialakult szerelmi háromszöget, azokat a kérdéseket, amik a te fejedben is motoszkáltak már, csak most le is vannak írva: Mi az, hogy „igazi”? Ki az? Létezik egyáltalán? Lehet-e érzelmeket az értelemmel megsemmisíteni? Nem válaszolja meg őket. Csupán gondolatokat ír le, vagyis gondolatébresztőket, amik szállóigeként életre kelnek az oldalakon.

A téli bekuckózós hónapokban ezek a regények mindig melegséggel töltenek el, fokozva a meghitt hangulatot a szobában, így szeretnék jó olvasást és egy bolyhos takarót kívánni!

Szilárd Alíz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FEL