Mindörökké Rock’n’roll

Az idősebb korosztályoknak a zenei ízlése alig irányul a  kemény zene felé – Magyaroszágon és a kelet-európai országokban ez méginkább igaz, hiszen a rendszerváltás előttig nagyon nehezen lehetett hozzájutni a távoli, kemény rockzenét játszó zenekarok lemezeihez, sőt a nevüket sem ismerte a többség.  A legtöbben hatvanöt éves kor felett leginkább a pihenésre koncentrálnak, élvezik a nyugdíjas éveket, nem igazán mozdulnak már ki – az AC/DC tagjai ezt kissé másképp gondolják.

A bandát 1973-ban alapította egy skót származású testvérpár, az akkor 18 és 20 esztendős Angus és Malcolm Young. Az alapítás színhelye Ausztrália – a család az ő kiskorukban települt át a brit szigetekről. Az AC/DC túlélte a tagcseréket és a tragédiákat – az énekes Bon Scott 1980 elején egy átmulatott éjszaka után vesztette életét, Malcom Young pedig hosszú betegség után távozott el az élők sorából 2017 novemberében. Mindenből erőt merítettek, így lehetséges, hogy 48 év után is töretlen a zenekar működése.

A zenekar tagjai balról jobbra: Cliff Williams (basszusgitár), Phil Rudd (dob), Angus Young (szólógitár), Brian Johnson (ének), Stevie Young (ritmusgitár)

2020 második felében robbant a zeneipari bomba: az ausztrál rockerek új lemezzel jelentkeznek. Hatalmas várakozás előzte meg a korongot, mely novemberben meg is jelenhetett, és a Power Up címet kapta. Az album olyan dalokat sorakoztat fel, melyeken a Young-testvérpár dolgozott még évekkel ezelőtt, és annyi ötlet született, hogy feltölthettek vele egy újabb sorlemezt. Mit rejt a korong? Érdemes végigmenni az egyes elemein.

A Realize című számmal kezdődik, melyből elég hallani az első másodperceket, az ember máris tudja, hogy melyik zenekarral van dolga. Tipikus AC/DC-nóta, le sem tagadhatja önmagát.

A Rejection a ’90-es évek lemezeinek hangulatát idézi meg, egyszerű, letisztult témával és sok kórusrésszel – a zenei világuk egyik legismertebb jellemzője talán az egyszerű, ám kifinomult gitárjáték.

A Shot In The Dark magában rejti a blues-irányultságot, ám az energia úgy árad belőle, mint a napfény: csendesen és állandóan. Nagyon gyorsan elkapja az embert ez a dal, és egy meghallgatás egyszerre sosem elég belőle.

A következő tételből pedig végképp nem. A Through The Mists Of Time a teljes életműből is kitűnik a maga dallamosságával, nem beszélve arról, hogy milyen földöntúli kisugárzása van. Amikor ez a dal beindul, a világ megszűnik, és minden porcikád csak ezért a nótáért kezd el élni abban a három és fél percben. Érdemes kipróbálni vele egy szituációt: menj ki a szabadba, tedd be a fülhallgatót, indítsd el a számot, és hagyd, hogy úrrá legyen rajtad – rendkívül felszabadító érzést biztosít (erről a nyugodt, mégis euforikus érzésről egy finn metalzenekar, a Sonata Arctica „The Wind Beneath My Wings” című remekműve jutott eszembe – csak ajánlani tudom). Jómagam az AC/DC-n nőttem fel, az összes lemezük minden egyes tétele a fejemben van, a részemmé vált és így is mondhatom, hogy a Through The Mists Of Time ott van nálam a Top5-ben, sőt akár az első háromban is.

A Kick You When You’re Down zenei világában kicsit hoz a ’70-es és ’80-as évek stílusából is magával, csak új köntösben van tálalva.

A Witch’s Spell szintén a banda ’90-es évek eleji próbálkozásainak hangulatát idézi meg, a Demon Fire pedig egy az egyben az 1995-ös stúdiólemezről, a Ballbreakerről is jöhetett volna.

A maradék öt tétel sem nevezhető töltelékszámnak, sőt rendkívül magas szintet képvisel valamennyi. Mindegyikben van egy kis extra, egy kis rejtett megoldás, ám mindenre nem érdemes kitérni, aki meghallgatja, azt fogja érezni, hogy továbbra is egy erős AC/DC-t hallgat, és meglátja, miért is lehet szeretni ezeket az elegáns öregurakat.

Angus Youngról gitárszólói és energiája miatt továbbra is azt fogjuk hinni, hogy még mindig az a fiatal, izgő-mozgó, virgonc, legmagasabb lángon égő srác, aki már nagyon fiatalon levette a lábáról az egész világot.

Az album dalai a megjelenés óta elérhetőek a zenekar hivatalos YouTube-csatornáján, ahol egyébként az összes eddigi lemezük és koncertfelvételeik audió- illetve videóformátumban is megtalálhatóak. Aki plusz erőre vágyik, vagy néhány örömteli percre a zene világában, érdemes kicsit kutakodnia náluk, hiszen a zenéjük mindenre orvosság.

Borsós Mihály Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FEL