Koronavírus + kijárási korlátozás = digitális utazás

Helyes az egyenlet?

A Kis-Balaton a Csodás Magyarország Instagram oldalán

Felfedezni új térségeket, tájegységeket, országokat, kultúrát – sok ember szenvedélyét soroltam most fel, amit egy szóval így lehetne kifejezni: utazás. Nem muszáj kifejezetten nyárnak lennie, az év bármely szakaszába igyekeznek beiktatni egy-egy kisebb vagy nagyobb kirándulást, melynek helyszíneit bakancslistájukról választják, és hatalmas mosollyal pipálják ki a már felfedezett pontokat. A koronavírussal átszőtt 2020-ban azonban lehetőségeik kifejezetten korlátozva lettek, ám nem csak nekik, hanem azoknak is, akik nem keresik az újabb és újabb egzotikumokat, elég nekik a közeli és tárt karokkal fogadó magyar tenger.
Habár júniustól a korlátozások feloldásával az emberek megindultak, voltak, akik külföldre utaztak (például sokan mentek Horvátországba) és akadtak, akik maradtak az országhatárokon belül, mind a tavaszi, mind a mostani, ősz végén beütött karantén időszak nem engedélyez semmiféle vakációt. Sokunk számára ez egy igazán nehéz és megpróbáltatásokkal teli időszak, mikor az otthonunk pár méteres körzete az egyetlen hely, melyet tanulmányozhatunk. A megoldást pedig hol máshol lehetne keresni, mint a digitális világban!

A mezőkövesdi Kisjankó Bori Emlékház a Csodás Magyarország Instagram oldalán

Az országunk jellegzetességeinek és lenyűgöző tájegységeinek bemutatására hivatott Csodás Magyarország egy alternatív megoldást kíván követői számára az Instagram felületén. „Most, amikor különösen fontos, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra, szeretnénk mi is a segítségetekre lenni ebben. Képeken és videókon hozzuk el a természetet, a városokat, a múzeumokat, Magyarország sok-sok csodáját, hogy ezzel is könnyebbé tegyük a mostani átmeneti időszakot.” – a novemberi komolyabb korlátozások kezdetétől rendszeresen posztolnak olyan tartalmakat, melyekhez hozzárendelik a fenti sorokat, és digitálisan elröpítenek hazánk néhány kiemelkedő helyszínére, a képekhez pedig gyakran társul egy kis történelmi áttekintés aktivizáló kérdésekkel a végén. A kezdeményezés indulása óta volt már bemutatva többek között a Kecskeméti Nagytemplom, az egerszalóki sódombok, a regéci vár, a Balaton-felvidéki Hegyestű környéke, vagy éppen a szegedi Aquapolis. Igen, tudom, hogy nem külföld, nem pálmafák vagy égszínkék óceán, de mikor lenne a legjobb alkalom arra, hogy kicsit jobban megismerjük és fókuszáljunk országunkra, ha nem most?

Így tehát tudásunk mindenképpen gyarapszik a posztok történeti bevezetésével, azonban az már egy másik kérdés, hogy ez miképpen elégíti ki – ha egyáltalán kielégíti – az utazás iránti vágyat. Az mindenképpen kétségtelen, hogy az oldal követőtábora nagy, több mint kilencvenkétezret tudhatnak magukénak, és a képekre is általában több ezer számú kedveltség érkezik. Kommentek azonban már jóval kisebb számban érkeznek, de kategóriánként szépen besorolhatóak. Egyrészt megfigyelhetőek az egyszavas hozzászólások, akik a hirtelen reakciójukat fejezik ki a „gyönyörű” és „csodaszép” szinonimáit használva. A másik csoport már járt az adott helyszínen, és szívesen mesél el róla rövid történetet. Végül, de nem utolsósorban, talán a legkisebb arányban találhatóak azok, akiket annyira megragadott egy-egy bejegyzés, hogy amint lehetőségük lesz rá, meg is fogják látogatni a bemutatott helyszínt. Összességében elmondhatjuk, hogy az első két csoport van többségben az oldalon, így a minőségi, mutatós képekkel vált ki káprázatot és ringatja nosztalgikus hangulatba követőit. Amit pedig mindenképpen ki kell hangsúlyozni: nincsenek negatív kommentek, sértések, veszekedések, ami elég ritkaságszámba megy.

A Csodás Magyarország egy békés közösséget épített ki és tart fenn, a digitális utazásra való kezdeményezésével pedig segít kizökkenni a ház négy fala közül. Utolsó gondolatként a legfrissebb bejegyzésük egyik hozzászólását idézném, melynek tartalma megosztó, de mindenképpen jelzi az oldal bejegyzéseinek hatásosságát: „Azt kérdem Istentől, miért nem vagyok egy Turulmadár. Akkor a világ végéről odarepülnék.”

Szilárd Alíz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FEL