Kérdéses a lovaggá ütött pilóta jövője

Sir Lewis Carl Davidson Hamilton 1985. január 7-én született az Egyesült Királyságban.  Brit autóversenyző, hétszeres Formula-1 világbajnok, a Mercedes-AMG Petronas Formula One Team versenyzője. Gokartos sikerei után leszerződtette a McLaren-Mercedes Forma-1-es csapat. 2007-ben debütált a király kategóriában. Rögtön a második évében már meg is szerezte az első világbajnoki címét. Ezek után jött egy nagyobb kihagyás a sikerek terén, majd 2014-ben, 2015-ben, 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben, végül 2020-ban is világbajnok lett. Első világbajnoki címét még a McLaren-Mercedes csapat színeiben szerezte, majd a 2012-es átigazolása után már az ezüstnyilak csapatát erősítette. Ha csak számokban nézzük a karrierjét, már az is nagyon jól megmutatja, hogy mennyire tehetséges pilóta: 266 nagydíj, 95 győzelem, 165 dobogós helyezés, 98 pole pozíció, 53 leggyorsabb kör és 3778 világbajnoki pont.

Forma-1-es karrierje során nagyon sok rekordot döntött meg, vagy állított be. Ilyen rekord például a legtöbb megszerzett világbajnoki pont (ehhez azért hozzá kell tenni, hogy régen másként volt a helyezések pontozása, és jóval kevesebb pontot lehetett elérni). A 2019-es szezonban megdöntötte az egy szezonban szerzett legtöbb világbajnoki pont rekordját is: 413 pontot szerzett abban az évben. Ő az a pilóta, aki a debütálásának az évében a legtöbb pontot szerezte. Valamint abban is rekorder, hogy sorozatban 48 futamon szerzett pontot. Ezt 2018 és 2020 között érte el, tehát a teljes 2019-es szezonban minden olyan futamon, amelyen rajthoz állt, pontszerző helyen futott be. Bár több rekordon osztozkodik még más jelenlegi vagy korábbi pilótával, azt az egyet mindenképpen ki kell emelni, hogy a legtöbb Grand Slam rekordban is az élen jár három darabbal (Alberto Ascari-val, Jim Clark-kal és Nigel Mansell-lel osztozik a rekordon). A Grand Slam azt jelenti, hogy egy adott versenyhétvégén a pilóta megszerzi a pole pozíciót érő helyet, megfutja a verseny leggyorsabb körét, első helyen inti le a kockás zászló, és a futam minden egyes körében ő áll az élen.

Hamiltonnak az eredeti célja az volt, hogy utolérje a példaképét a világbajnoki címek tekintetében. Ayrton Senna három VB-győzelemmel vonult be a történelemkönyvekbe, és ezt szerette volna Hamilton is elérni. Arra szerintem soha senki nem gondolt viszont, hogy valaki egyszer Michael Schumacher hét (!) világbajnoki címét fogja utolérni. Valószínűleg még maga Hamilton sem mert volna ilyenről álmodni, még a 2020-as szezonban sem, amikor már nagyon közel járt ahhoz, hogy ezt elérje. A tavalyi szezonra kihatással volt a világjárvány, mint minden másra is a világban, így a futamoknak csak egy részét tudták megrendezni. Tehát a versenyzőknek sokkal kevesebb lehetőségük volt pontot szerezni és ezáltal közel kerülni a győzelemhez. Sokáig szoros volt a pontverseny, viszont a 2020-as török nagydíjon Lewis Hamilton akkora pontelőnyre tett szert, hogy bebiztosította a világbajnoki címet magának. Ezzel történelmet írt, és beérte Michael Schumachert. A dolog szépsége még az, hogy Schumacher szintén 35 éves korában nyerte meg a 7. világbajnoki címét.

A 2020-as év mindenképpen egy emlékezetes év marad Hamilton számára. Nem csak, hogy újabb VB-címet nyert, az FIA az Év Személyiségének választotta, a sporton kívüli tevékenységéért elnöki különdíjat is kapott. A BBC közönségszavazása alapján az Év Sportszemélyisége díjat is elnyerte. Ami külön nagy elismerés volt a számára, hogy a hazai nagydíjának helyszínét biztosító silverstoni pályának a célegyenesét róla nevezték el. Végül a kitüntetés, ami mindezt megkoronázza, az egyenesen a brit királyi családtól érkezett. A királynő újévi kitüntetettek listáján ott szerepelt a neve. A motorsportban tett szolgálatáért, a diszkrimináció és a rasszizmus elleni küzdelem támogatásáért, valamint egy külön Hamilton-bizottság létrehozásáért (aminek a felelőssége, hogy sokszínűbbé tegyék a motorsportot, és támogassák a színesbőrű pilótákat) a legmagasabb fokozatú elismerésben részesült: lovaggá ütötték.  Nem ő az egyetlen Forma-1-es versenyző, aki Sir lett: az ausztrál Jack Brabham, az angol Stirling Moss és a skót Jackie Stewart már megkapták előtte ezt az elismerést.

Ez után a kiemelkedő év után azt gondolná az ember, hogy biztos a következő szezonra vonatkozó szerződés. Ám Hamiltonnak még a mai napig nincsen ülése 2021-re. A fő problémát az anyagi része jelenti a szerződésnek. Amíg Hamiltonnak magasabb a bérigénye, mint az előző idényben volt (ami talán jogos is, tekintve, hogy milyen sikereket ért el a csapata számára), addig a Mercedes anyavállalata, a Daimler ezt sokallja, arra is hivatkozva, hogy a járvány miatt sok embert el kellett bocsátani a cégtől (ami szintén egy érthető érv). Maga a Mercedes csapat megadná a Hamilton által kért bért, de a döntés ez esetben nem az ő kezükben van. Sok idejük viszont már nincsen megegyezni, mert a téli teszt-időszak nemsokára megkezdődik, márciusban pedig elrajtol a szezon. A kérdés viszont már nem csak az, hogy mikor egyeznek meg, hanem az, hogy egyáltalán megegyeznek-e.

Kiss Dorina Ráhel

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FEL