Irodalmi programajánló egy percben

Egy perc: Örkény István novelláinak elolvasása ennyi időt vesz igénybe. Hogy stílusos legyek, „amíg a lágy tojás megfő, amíg a hívott szám (ha foglaltat jelez) jelentkezik, olvassunk el egy” programajánlót. Az esemény, ami felkeltette figyelmemet, pedig nem más, mint egy előadás Dr. Mérő Lászlótól. A pécsi Zsolnay Negyedben megtalálható E78 koncerttermében lesz megtekinthető az előadás 2019. november 20-án, délután 18 órakor.


De ki is ez az úriember? Aki nem ismerné, Mérő László magyar matematikus, publicista, pszichológus, az ELTE professzora. Elsősorban ismeretterjesztő könyveiről, és előadásairól ismert. No ennyit a Wikipédiából. Mérő László véleményem szerint egy nagy tudású ember, aki igyekszik a pszichológiát, az agyi, élettani folyamatokat megismertetni, megszerettetni az olyan átlagemberekkel, mint te, kedves olvasó, vagy én. És ezt hogy éri el? Előadásai jó hangulatban telnek, tele érdekes, izgalmas példákkal, szófordulatokkal, nevetéssel.
Az éppen aktuális előadásának a címe: Az elvek csapodár természete.
„Az ember hajlamos nagy titkokat sejteni ott, ahol egyszerűen csak nagyobb erők működnek, mint amiket uralni tud. Azonnal a nagy titkot keresi, amikor kiemelkedő tehetségekkel találkozik, amikor a hit alapvető kérdéseit firtatja, amikor a saját érzelmeit vizsgálja, és akkor is, amikor a tudomány eszközeivel igyekszik mélyebben megérteni a világot. Pedig: A nagy titok az, hogy nincs titok.”
Ezzel a bevezetővel mutatja be éppen aktuális előadását dr. Mérő László. Engem egészen megfogott maga az életfelfogása, világlátása, így azt tudom javasolni mindenkinek, akit az ilyen jellegű előadások érdekelnek, jöjjön el 20-án az E78-ba. Én biztosan ott leszek, és ahogy mondani szokás, aki nem hiszi, járjon utána.

 

 

Vajda Alexandra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top