Hogy kerüljük el az utazással járó idegeskedést? Reptéri jótanácsok egy gyakorlott utazótól

A tavalyi évben kilencszer utaztam repülőgéppel, de még mindig érnek kisebb nagyobb meglepetések. Még élénken emlékszem a legelső repülős utazásomra, vagyis inkább a hatalmas félelmeimre az utazás előtt és közben. Vajon odaérek időben a reptérre? Vajon megfelelő méretű a kézipoggyászom?  Mennyi folyadékot vihetek fel a gépre? Vajon meg fogom találni a beszállókaput? És még hasonló kérdések cikáztak a fejemben a reptérre menet. Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A tökéletes bőrönd

Jól jegyezd meg, nincs olyan, hogy tökéletes bőrönd! Ha feladott poggyászod van, akkor a Guccit vagy az American Touristert is ugyan úgy dobálni fogják, mint a kínait! Válaszd a középkategóriás bőröndök egyikét, amelynek négy kereke van. Ha elveszik, akkor nem több tízezer forintot buksz rajta. Mindig fedd be fóliával a bőröndöd! Ezt akár otthon is megteheted frissentartó fóliával, nem muszáj a reptéren 3500-4000 Forintot kifizetni érte. Vagy vegyél rá huzatot!  A másik praktikus dolog az, ha lefényképezed a bőröndöd mielőtt feladod. Így ha elveszik azonnal meg tudod mutatni hogy néz ki. Ezért is érdemes személyre szabni a bőröndöt, hogy könnyebben fel lehessen ismerni. Tájékozódj a pótíjakról, hogy ne érjen meglepetésképp! Ha a megengedettnél nehezebb a bőröndöd, akkor úgynevezett pótdíjat kell fizetned. Ügyelj a súlyra! A nehezebb ruhadarabokat inkább lógasd magadra, a fellegekben úgyis hidegebb van. A kézipoggyásznál mindig csekkold az aktuális méreteket, mert hajlamosak gyakran változtatni rajta. Fontos tudnod, hogy minden légitársaság más méreteket ad meg; a fapados társaságoknál kisebb, míg a rendes, nagy társaságoknál általában nagyobb méretet adnak meg, így nem könnyű nyomon követni. Ezért jött létre az ingyenesen felvihető kézipoggyászok listája a kezipoggyasz.hu.

 

Oszkár, a legjobb barátod!

Ha nem Budapesten laksz, akkor a reptérre való kijutás egy igazi kihívás lehet! Semmiképpen se tömegközlekedéssel próbáld megoldani az utazást! Főleg ne az oda utat! Hiszen nem kellemes lekésni a hónapokkal ezelőtt lefoglalt nyaralásunkat vagy éppen a szuper fontos üzleti utunkat. Az Oszkár Telekocsi a magyar utazó egyik legjobb barátja! Könnyen lefoglalhatod és lemondhatod a reptéri utadat. Igaz kicsit borsos áron (Pécsről 7000 Forint körül). Viszont ha kocsival utaznál fel és otthagynád az autódat a parkolóban, az naponta vagy 7000 Forint lenne plusz az üzemanyagköltség. Az Oszkárral való utazás elég stresszmentes, nem kell izgulni, hogy mi van az autónkkal. Fontos, hogy mindig vedd fel az utazás előtt a sofőrrel a kapcsolatot!   Van olyan sofőr, aki házhoz megy, van, aki ezt felár ellenében teszi meg, de már olyannal is találkoztam, aki csak a megadott gyűjtőhelyen várakozott. Mindig legyél a reptéren minimum 2 órával a járat indulása előtt!

A terminál

Budapesten könnyű dolgunk van, mivel nem olyan nagy a repülőtér, mint például Amsterdamban. Habár ez egy közepesnek számító reptér, de itt is el lehet tévedni. Jelenleg csak a 2A és 2B terminál üzemel. Minél előbb állj be a sorba, ha van feladott poggyászod, néha egy ablakban két légitársaság ügyeit intézik. A napi csúcsidőszak általában reggel 6:00 és 7:00 óra, illetve 11:00-13:00 óra között zajlik. Különösen sokan utaznak pénteken és hétfőn, hogy egy-egy hosszú hétvége alkalmával új városokat fedezzenek fel. Érdemes rákeresni a reptérre a Google-ban és a népszerű időszak felületét meglesni, ahol élő adatokat kapunk a reptér utasforgalmáról. Oh, és ha van rá ehetőséged válaszd az online check-in lehetőségét! Így el tudod kerülni a hosszú várakozási időt, főleg akkor, ha csak egy kézipoggyásszal utazol.

Ha úgy alakul, hogy az éjszakát a terminálban kéne eltölteni, akkor érdemes utánanézni a Sleeping in Airports oldalon, hogy melyik reptéren engedik ezt meg. Itt rengeteg hasznos információkat találunk a reptérrel kapcsolatban, például olyan jótanácsokat, hogy hol együnk vagy éppen van-e zuhanyzó vagy kialakított alvózóna.


Biztonsági ellenőrzés

Kellőképpen készülj fel a biztonsági ellenőrzésre. Tedd elérhető helyre a laptopodat! Az ellenőrzés alkalmával a nagy elektronikai eszközöket ki kell venni és külön kell átküldeni a berendezésen. Még a DSLR fényképezőgépet és a táblagépet is! Amit még külön kell kitenni azok a folyadékok. Az üdítőd érdemes meginni még az ellenőrzés előtt, mivel kidobják a flakont, ha van benne bármilyen folyadék. Viszont, az üres üveget simán beviheted és újratöltheted. A többi folyadékot érdemes egy 1 literes átlátszó lezárható műanyagzacskóban tárolni, hogy az ellenőr jól láthassa. Fontos, hogy minden folyadékot, például kondicionálót, arckrémet vagy éppen tusfürdőt, érdemes áttölteni 100 ml-es kis tárolókba, melyeket a drogériaüzletekben lehet kapni pár ezer forintért. Erre azért van szükség, mert csakis 100 ml-es flakonokat engednek felvinni a gépre. Az nem számít, ha a 300 ml-es üvegben még van 30 ml, azt ki fogják dobni. Általában 10 x 100 ml-t lehet belecsomagolni egy 1 literes zacskóba, de ennek érdemes utána olvasni a reptér honlapján, mivel van, ahol akár 15 x 100 ml-t is engedélyeznek. Ha esetleg csizmában utazol, számíts arra, hogy le kell venned és át kell küldened a szkenneren.

 

Étkezés

Érdemes ennivalót, kis rágcsálni valót csomagolnod, mivel a legtöbb időt a tranzitban fogod eltölteni. De ha ezt elfelejtetted, akkor sincs baj, mivel általában egy egész emeletet szentelnek az étkezésnek. Tájékozódj az árakról mielőtt döntesz! Én is már jártam úgy, hogy megvettem egy szendvicset vagy 1600 Forintért, ami még finom sem volt, majd kíváncsiságból megnéztem a mellette lévő étterem étlapját és dobtam egy hátast, hogy ennyi pénzért még valami meleget is ebédelhettem volna.

Készülj fel az unaloműzésre!

A várakozás nem az erősségem, főleg nem a reptéren. Igen idegölő tud lenni. Gondolkodj előre és tölts le egy pár filmet, hogy ne unatkozz vagy vigyél magaddal egy érdekes könyvet. Ülj be egy forrócsokira az egyik kávézóba, miközben nézed a fel- és leszálló fémmadarakat. A reptéren rengeteg vásárlási lehetőség van, amelyeket nem egy átlag magyar pénztárcához szabtak. Viszont a kirakatokat érdemes meglesni, mivel néhol igen érdekes dolgokat láthatunk. Amszterdamban például Marilyn Monroe ruhái voltak kiállítva az egyik ruhabolt kirakatában. De mindig less rá a kivetítőre, hogy nem-e jelentették be, hogy melyik kapuhoz kell menned.


Ezeket se hagyd otthon!

Fontos, hogy legyen nálad powerbank, mivel nem mindegyik reptér rendelkezik telefontöltési lehetőséggel. Ha már a töltésről értekeztem, fontos tájékozódni arról, hogy a célországban milyen a hálózati bemenet, ezért is érdemes beszerezni még utazás előtt vagy a reptéren egy univerzális adaptert. Ha csak egy adaptered van és több elektronikai eszközt is muszáj töltened, akkor csomagoljunk be egy hosszabbítót is.

Hova tehettem el? Túl nagy?

Az utazási dokumentumaidat mindig tartsd kéznél! Általában háromszor van rá szükség, a poggyászfeladásnál, a biztonsági ellenőrzés előtt, valamint a kapunál. Érdemes ezeket a dokumentumokat kinyomtatni utazás előtt. Ügyeljü arra is, ha carry-on poggyásszal utazol, akkor semmiképpen se akard a légiutaskísérők előtt leellenőrizni a kis kitett dobozoknál, hogy megfelel-e a szabályoknak a méret! Ha lehet, ezt próbáld elkerülni, mivel akár 1 cm miatt is képesek reklamálni és szemrebbenés nélkül visszaküldenek a check-in pulthoz, hogy fizesd ki a poggyászfeladási díjat. Persze a legtöbb esetben légiutaskísérők kedvesek és nem kukacoskodnak, de volt már rá példa, hogy valaki így járt. Ezért érdemes tájékozódni a pótdíjakról!

A repülőn

A repülőgépre való felszállásnál érdemes odafigyelni arra, hogy hol helyezkedik el az ülésünk. Általában a beszállókártyán jelzik, hogy melyik ajtónál kényelmesebb beszállni. Így elkerülhetjük a beszállással járó kellemetlenségeket. A nagyobb csomagokat a fej felett található tárolóban kell elhelyezni, míg a kisebb táskákat az előtted ülő alatt. Érdemes rágógumit magukkal vinni, mivel a nyomáskülönbség hatására hajlamos a fül bedugulni. Ennek elkerülése érdekében rágj rágót! Ne felejtsd otthon a nyakpárnádat és szemkötődet, főleg, ha hosszabb útra mész!

Mindenkinek más a szervezési stílusa. Van, aki a káoszban találja meg a rendet és vannak olyan emberek, mint én, aki szeret szuper szervezett lenni. Viszont néha nem tudjuk elkerülni külső hatások miatt az idegeskedést. A reptéri hűhó után végre kikapcsolódhat az ember egy pár órára és élvezheti a lélegzetállító kilátást a fodros fehér felhőkre.

Kellemes utazást kívánok!

 

 

Kovács-Csincsák Mercédesz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top