Fotózz!

Ez az időszak, amikor kerülni kell az érintkezést, különösen jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a táj- és épületfotózással.

A következő kis ajánló azoknak szól, akiket érdekel a fotózás, de még nem tudják, hol kezdjék.
Segít ebben Enczi Zoltán „Tájfotózás és épületfotózás – Lépjünk be a profi táj- és épületfotósok világába” c. műve, ami a digitális fotózás műhelytitkai könyvsorozat egyik része.

A könyv kilenc fejezetre tagolódik.  Tematikájában logikusan, a legalapvetőbb témáktól fokozatosan az egyre specifikusabb tartalmak felé halad.  Az első négy fejezet széleskörű, rendkívül hasznos technikai tudást halmoz fel a fényképezőgépekkel, objektívekkel és kiegészítőikkel kapcsolatban. Ebben a blokkban tényleg tisztába kerülhet az olvasó a különböző gép- és objektívtípusok előnyeivel, működésükkel és sikeres alkalmazásukkal, valamint az eddigi tisztázatlan szakmai fogalmakkal. A blokk utolsó fejezetében megtanulhatjuk teljesen kihasználni a fényképezőgép beállítási lehetőségeit és működéséről további információt olvashatunk.

A második négyes blokk már maga a fényképezési készségek fejlesztésével foglalkozik. Új nézőpontokat kínál és ismerteti a fényképezés alapvető szabályait. Több perspektívából világítja meg egy kezdő számára a kompozíció fogalmát. Ezek után foglalkozik a már említett specifikus különleges témákkal (ahol különleges tippeket és trükköket tanulhatunk), a tájfotózással és – ami számomra a legérdekesebb – az épületfényképezéssel.

Ebben a fejezetben lépésről lépésre, rendkívül részletesen ismerkedhetünk meg az épületfényképezés izgalmas műfajával. Nagyon hasznos, hogy a leírtakat megerősítve nagy mennyiségű oktató-képanyag illusztrálja a tananyagot. Önálló részek szólnak a különböző fényviszonyokban való fényképezés legfontosabb tudnivalóiról, valamint a nézőpontok és a harmonikus kompozíció megtalálásáról, stb. Emellett szó van még a legspecifikusabb technikai részletek szerepéről. Végül a tájfotózásról lehet tanulni, hasonló szakmaisággal és részletességgel.

A könyv végén az egyik kedvenc részem, a Hibajelenségek c. rész, ahol a leggyakoribb problémákra kapunk magyarázatot és segítséget. Ez után következik egy kislexikon, ami a legfontosabb fogalmakat fejti ki.

Nagyon ajánlom ezt a könyvet, mert izgalmas, naprakész és segítségül szolgálhat minden fényképezés iránt érdeklődő ember számára, még akkor is, ha nem csak ezen műfajokban szeretne alkotni.

Marxer Fanni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FEL