Vörös Zoltánnal, alias Zackary-vel a Coolgear steampunk ékszer és kiegészítő készítő mesterével beszélgettünk.

Április 7-a között zajlott le a Tavaszi MONDO-Con. A Japán-kultúra központú rendezvényen, a Képregények és sorozatok mellet több szubkultúra is képviseltette magát, így a steampunk is.

 

Goldmann-Görög Viktor: Téged mi rántott be a Steampuk világába?

Vörös Zoltán: Eleinte még nem ismertem ezt a stílust. Olyan környezetben nőttem fel ami már alapjáraton is steampunknak nevezhető. Fogaskerekek között nőttem föl mert az apám  órásmester volt. Meg annak az apja is és a ő apja is. Eleve  imádtam a mechanika világát de nem tudtam, hogy ennek stílusa is van.  Amikor megláttam ez első fogaskerekekből készült ékszert meglehetősen utángyártott kivitelben, akkor megtetszett és azt gondoltam , hogy jól nézne ki ha normálisabban meg lenne csinálva. Rákerestem az interneten, és egy hónapon keresztül magyarázták, hogy „az a fogaskerekes valami az a steampunk, Zack az a steampunk”. Nagy nehezen megjegyeztem. Ugyanekkor munka volt az is, hogy a Coolgear-t is megismerték a emberek. Nem volt könnyű  lelkileg sem. Alapvetően nekem fogaskerekek folynak az ereimben de délután 4 órai tea nem csurog. Én csak másodsorban vagyok steampunk, elsősorban hippi. Nagyon örülök annak, hogy az évek során sikerült a szubkultúra alapító nagyjainak is elismerni.

 

GGV: Mi volt az első meghatározó munkád, amit a Coolgear steampunk jegyében készítettél?

VZ:  Egy laptop volt. Arról lettem híres. A mai napig is ennek az árnyékában élek. Mind pozitiv és negatív értelemben. Előtte voltak kisebb alkotások. Majd lett ebből akkora bizalom, hogy valaki felajánlja a laptopját-kockáztatva, hogy tönkreteszem- csak legyen belőle steampunk. Nem voltak eszközeim akkor még csak egy flexem és egy csavarhúzóm. Nekiestem, szétvertem, alkottam. Végül az a laptop eléggé nagy durranás lett. Kronológiailag határozott meg. Akkor még időben készült el mert mostanság a steampunk már túl van a zeniten. Akkor jöttem rá, hogy merni kell megőrülni és akkor lehet alkotni igazán jót.

GGV: Mi a véleményed a steampunk jelenlegi helyzetéről a maistreambe való belépéséről?

VZ: Ahogy azt az Oroszlánkirályból megtanultuk a változás jó dolog. Ahhoz, hogy valami népszerű legyen, mindenképpen hígulnia kell. El lehet dönteni, hogy a steampunk esszenciális tisztaságú legyen-e, vagy popkultúrális hangulatú.  Kérdés, hogy miben oldjuk. A magyarokat az osztja meg. Olthatjuk-e Goth-ba, Cosplay-be? Kell oldódnia de terelgetve a szubkultúra esszincialista követői által.

 

 

Goldmann-Görög Viktor

Vélemény, hozzászólás?