Ezek a sorozatok még egy ideig hiányozni fognak

A 2019-es évben búcsút kellett mondanunk a Bosszúállóknak és a Skywalkereknek is, a rajongók nagy bánatára. Nem csak a filmek területén voltak leköszönő karakterek és alkotások, hiszen több sorozat is befejeződött 2019-ben, többek között a világszerte milliók által kedvelt Trónok harcának.

A sorozatok a mindennapjaink részei lettek, a streaming-szolgáltatóknak köszönhetően pedig sok esetben nem kell már egy-egy hetet várni a következő részig, hanem egyszerre teszik elérhetővé a teljes évadot sok rajongó nagy örömére. Bár így hamarabb ledarálhatjuk a kedvenceinket és többet kell várnunk a következő szezonra. Összegyűjtöttünk 5 közönségkedvenc és díjnyertes sorozatot, melyektől idén kellett könnyes búcsút vennünk.

Trónok harca

Muszáj a listánkat a 2011-ben indult fantasy-sorozattal kezdenünk, hiszen George R. R. Martin nagy sikerű regénysorozata alapján készült alkotás több millió embert mozgatott meg mind a nyolc évadjával. Az elején kudarcra volt ítélve a sorozat, a pilot epizódot újra kellett forgatniuk, több színészt is lecseréltek, mert nem tetszett az első változat a forgalmazónak és a tévécsatornának sem. Talán éppen a plusz munkának és a tökéletes castingnak köszönhető az, hogy végül mindenki megszerette a Starkok és Lannisterek történetét. Már az első évadban elveszítettünk egy kulcsfigurát, Ned Starkot, ami után egy életre megtanultuk, hogy bárkitől megválnak a sorozat készítői. Vér, szex, alkohol, ármánykodás, háború és erőszak, tényleg minden megtalálható a sorozatban. Sokak nem voltak elégedettek a befejezéssel, még petíciót is indítottak a rajongók, hogy forgassák le újból az utolsó évadot (több millióan írták alá). Bár tényleg elkapkodták a készítők a befejezést és megszokott tíz rész helyett a hetedik és a nyolcadik évad is rövidebb lett, de mégis a szívünkhöz nőtt a széria és minden bizonnyal hiányozni fog az életünkből. A sorozatot a összesen 594 díjra jelölték az évek során, melyek közül 361-et meg is nyert, a legtöbb Emmy-díjjal jutalmazott alkotás.

Azonban nem kell aggódni, 5 előzménysorozat van készülőben, az elsőnek nyáron le is forgatták a pilot epizódját, bár az HBO nemet mondott rá és még az elején elkaszálták a Naomi Watts főszereplésével készített alkotást. Rögtön ezután berendelték a House of Dragons című sorozatot (10 részes lesz az első évad), ami szintén a Trónok harca spinoffja lesz. A történet a Targaryen-ház felemelkedéséről és dicső napjairól fog szólni, ami körülbelül 300 évvel a Trónok harca története előtt játszódik, a sorozat alapja pedig szintén egy George R. R. Martin könyv, a Tűz és vér lesz, aminek a második kötete 2020-ban fog megjelenni a tervek szerint.

Agymenők

12 évad és 279 epizód után kellett búcsút mondanunk a "kockák" csapatának, akik több mint egy évtizeden át uralták a televíziók képernyőit. Az utolsó részt több mint 18 millióan nézték végig Amerikában, ezzel köszöntek el Sheldon, Leonard, Howard, Raj, Penny, Bernadette és Amy történetétől. A sitcom is megélt több hullámvölgyet, a 9. évad környékén egy kicsit elfáradtak az alkotók, de az utolsó évadra beladtak mindent és újból együtt nevethettünk a viccesebbnél viccesebb szituációkon, az utolsó rész pedig mindenkit megsiratott. A történet happy enddel végződött, majdnem mindenkinek teljesült a kívánsága és a vágya. A sorozat sokat tanított a nézőknek is a barátságok fontosságáról, illetve néhány fizikai tudás is ránk ragadt az évek során, ráadásul a képregénytudásunkat is bővíthettük a srácoknak köszönhetően. Nem kell aggódnunk, hiszen az Agymenők is megkapta a saját előzménysorozatát, ami jövőre már a harmadik évaddal folytatódik és előre berendelték a negyedik és az ötödik szezont is. A történetben Sheldon ifjú korát tárják a rajongók elé, akik megismerkedhetnek az első évad elején mindössze 9 éves zsenivel.

Homeland: A belső ellenség

A drámasorozat 2011-ben került a tévék képernyőjére és összesen 7 évadot élt meg, melyek közül többet külföldön forgattak, olyan helyeken, mint Németország, Izrael, sőt még a befejező évad utolsó két részét részben Budapesten forgatták. Az évek alatt összesen 5 Golden Globe jelölést sikerült a stábnak díjra váltania, valamint további 172 díjra jelölték őket. Az alkotásban Nicholas Brody és Carrie Anderson történetét követhetjük nyomon. Brody egy Irakban szolgált, fogságba esett katonát alakít, akit 8 év után sikerült kiszabadítaniuk, hazatérte után pedig teljesen felfordult a családja élete. Nem tudni, hogy mi történt vele, titkolózik. A hősként tisztelt Brodyt árulónak bélyegzi az egyik CIA-elemző, Carrie Mathison, aki mindent elkövet, hogy bebizonyítsa Brody az ország ellensége.

Mr. Robot

A sorozat 2015-ben indult, 3 évadot élt meg Rami Malekkel a főszerepben, aki a sorozatban alakított szerepéért Golden Globe- és Emmy-díjat is nyert az évek során. A történet középpontjában egy szociális fóbiával és szorongással küszködő hacker, Elliot Alderson áll. Alderson New Yorkban él, egy kiberbiztonsággal foglalkozó cégnél dolgozik, mint rendszergazda, éjjel viszont hackerkedik. A részekben a nézők is jelen vannak, hiszen a képzeletbeli barátaiként beszél nekünk, az eseményeket is a főszereplő narrálja.

Az alelnök

A sorozat 2012-ben kezdődött és a 7. évaddal fejeződött be ebben az évben. A főszerepben Julia Louis-Dreyfus láthatjuk, aki az Amerikai Egyesült Államok alelnökét alakítja. A vígjátéksorozat hamar a kritikusok kedvence lett, a szereplőgárdát és magát a sorozatot is díjzáporral jutalmazták az évek során, melyeket megérdemelten nyertek el. Az HBO sorozata tizenhat Emmy-díjat vihetett haza, viszont a 6 Golden Globe jelölésből egyet sem sikerült díjra váltaniuk. A történet középpontjában Selina Meyer, az egykori szenátor áll, aki elfogadta az alelnöki megbízást az elnöktől. A munka nem olyan, mint ahogy várta és mindent megtesz azért, hogy ő is bekerüljön a történelemkönyvekbe. A humoros részek során a saját és a csapata munkáját követhetjük végig, a közös céljuk pedig az, hogy Selinaból elnök legyen egy napon.

Említést érdemel még: Crazy Ex-Girlfriend, Orange is the New Black, Broad City, Jane the Virgin, iZombie, Transparent, Unbreakable Kimmy Schmidt, Life in Pieces.

Horváth Fanni

2 thoughts on “Ezek a sorozatok még egy ideig hiányozni fognak

  1. Tetszik a témaválasztás és a lendületes stílus, különösen az egyedi, dinamikus mondatszerkezetek és fordulatokban Amin még javítani lehetne, az a nyelvhelyesség (például mindjárt a cím utolsó mondatában van egy egyeztetési hiba..) és a helyenként meg-megzökkenő fogalmazás. A szöveg végére jól jött volna egy lezáró bekezdés,ezzel az egy mondattal kicsit felemás a zárás. További jó munkát!

  2. A témafelvetés az egyik legjobb, sajnos kicsit aránytalan, az említett sorozatok meglehetősen más közönségnek készültek, aligha fogja mindegyiket siratni valaki. A GoT befejezés által keltett viharokról ír szerző, de mi a helyzet többi sorozattal, miért kötődünk egyes, az évek világunkhoz közel álló sorozatokhoz? Ennek a kérdésnek a körbejárását vártam volna cikktől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük