Digitális bennszülöttek, avagy kik is a Z generációs fiatalok?

Netgeneráció, digitális őslakosok, Homo Globalis – többek között ezekkel a jelzőkkel is illetik a mai fiatalokat. A Z generáció tagjai 1995 és 2010 között születtek, úgy is lehet mondani, hogy beleszülettek a technológia világába, ebben is különböznek elődeiktől, az Y generációtól. A technológia rohamos fejlődése fontos szerepet játszott a kialakulásukban, ahogy megjelent a web2.0, a mobiltelefon, majd később az okostelefonok és a közösségi média számtalan felülete.

A mai gyerekek már teljesen otthonosan mozognak az internet és a közösségi média felületein, már-már születésükkor képesek regisztrálni a Facebookra és az Instagramra. Persze ez erős túlzás, de tapasztalhatjuk, hogy óvodáskorú gyermekek felnőtteket meghazudtoló tehetséggel nyomkodják az okostelefont, és játsszák a Candy Crush-t. Néhányan elcsodálkoznak, hogy milyen ügyes a gyerek, már ilyen fiatalon ilyenekre képes. A valóság talán egy kicsit más, és az emberek másik fele azt látja, hogy ez inkább ártalmas, nem szabadna ilyen korán kütyüket adni a gyerek kezébe.

A technológia ilyen mértékű fejlődése a társadalom alapjaiban is nagy változást hozott, átalakultak az emberi kapcsolatok. Életünk nagy részét az internet világában éljük, vagy annak hálójában. A személyes kapcsolatok már kevésbé lényegesek manapság, hiszen egyszerűbb online beszélgetni, és megkérdezni, hogy van a másik, mint átmenni hozzá és találkozni vele. Persze a koronavírus miatt pozitív a közösségi média szerepe, hiszen a korlátozások miatt sokszor csak így tarthatjuk egymással a kapcsolatot, legyen akár barát vagy családtag. Ezzel persze nem arra szerettem volna célozni, hogy a vírus előtt az internet csak negatívan lett volna jelen az életünkben.

Az internetnek rengeteg pozitív hozadéka is van, azon kívül, hogy tarthatjuk egymással a kapcsolatot, és megoszthatjuk életünk minden egyes mozzanatát ismerőseinkkel. Az internet fontos szerepet játszik a globalizáció folyamatában, hiszen a világ minden eseményéről értesülhetünk, ha nyitott szemmel járunk és böngészünk. Mondhatjuk úgy is, hogy kitágítja a világunkat, és ha megfelelően használjuk, akkor egy nagyon fontos és hasznos eszköz a kezünkben.

Visszatérve a Z generációs fiatalokra, nekik ez az eszköz azonnal a rendelkezésükre áll, a világ nyitva áll előttük, csak okosan kell használniuk. Rengeteg információval és tartalommal találkozhatnak, de gyakran elveszhetnek benne, és rossz tapasztalatokat szerezhetnek. Más gondolkozásmód jellemzi őket, mint az előttük született generáció tagjait: sokkal fejlettebb a problémamegoldó képességük, több dologra is képesek egyszerre odafigyelni, utóbbit nevezzük multitaskingnak. A felgyorsult világban ez egy hasznos képesség, azonban meg kell birkózniuk a rájuk nehezedő problémákkal is, mint például a karrierépítés, ami egyre nehezebben megy. Gyakran kell megküzdeniük depresszióval, magánnyal és kilátástalansággal, ami a generáció egyik saját védjegyévé vált. Az online világban töltött magasabb idő miatt a valós problémákat nehezebben kezelik, ami néha agresszív és kezelhetetlen viselkedésben mutatkozik meg.

Kétségtelen azonban, hogy ez a generáció nagy mértékben fogja befolyásolni majd a világ alakulását a következő évtizedekben. Rendkívül fontos, hogy ez a végtelen információhalmaz és tudás jól legyen felhasználva, és pozitív irányba vigye a társadalmat. Bízzunk abban, hogy a most iskolapadot koptató diákok a legtöbbet tudják kihozni magukból a rendelkezésükre álló technológia segítségével.

Dobos Milán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FEL