Ha van egy szuperhős, aki igazából se nem szuper, nem is hős és nem kell senkinek bemutatni, akkor az Batman. Bruce Wayne történetét legalább a filmekből ismerik az emberek. Milliárdos család, az apát és az anyát lelövik, az örököst a család komornyikja neveli, majd a sok pénzének köszönhetően ő lesz a Sötét Lovag.

Persze az út odáig nem annyira egyszerű, ezt hivatott nekünk megmutatni a Gotham, aminek a FOX-on a negyedik évada fut, és lassan be is fejeződik. A sztori ott veszi fel az eredettörténetet, ahonnan elkezdődik. A milliárdos fiúnak a szüleit egy ismeretlen alak lelövi a sikátorban, miközben hazafelé tartanak a színházban. Nagyjából ekkor érkezik a városba egy fiatal rendőr, Jim Gordon, (az a bizonyos Gordon, aki később Gotham rendőrfőnöke lesz) aki elvállalja a Wayne fiú szüleinek ügyét.  

Bizonyos spoilerek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Kedves Olvasó kellő kedvet kapjon a sorozathoz és belevesse magát a Bűnös Város életébe. A későbbi Batman számos ellensége – vagy éppen annak valamiféle kezdeménye – felbukkan az évadok során, így alátámasztva azt a sejtését az embereknek, hogy valójában nem is a becsület bajnokáról, Jim Gordonról szól a sorozat. A storyline először ugyanúgy a heti ügyekkel indít, mint egy szokványos CSI vagy éppen The Mentalist (és a hasonlóság egyáltalán nem véletlen, ugyanis a showrunner Bruno Heller volt a felelőse mindenki kedvenc mentalistájának a sikeréért). A gonosztevők a háttérben munkálkodnak, a második évadtól a sorozat viszont szakít ezzel a megközelítéssel és csak Batman ellenségeivel, azok felemelkedésével és bukásával foglalkozik. Megjelenik a sorozatban többek között Pingvin, Rébusz, Joker, az Őrült Kalapos, Rasz Al-Gúl, ugyanakkor Batman hűséges segítője, Alfred Pennyworth és az egyik legjobb Macskanő (kezdemény) szerepében Camren Bicondova is, aki Selina Kyle-t viszi vászonra.

A történet néha ismerős lehet különböző képregényekből, sok mindenben eltér tőlük, viszont egyben nem: ez Batman története. Nem Jim Gordoné, ahogy az alkotók előszeretettel mondogatták a sorozat elején. Bruce Wayne a központi figura és bár inkább a rendőrfőnök szemszöge az első, a milliárdos fiú az, aki körül a sorozat forog. Érdemes megnézni, mert az első évad sablonossága után nagyon gyorsan a lovak közé csapnak. Néhány igazán körömrágós pillanat is szorult a történetbe, aminek a vége reméljük a Sötét Lovag felemelkedése lesz, és hosszú szezonokon keresztül követhetjük még Bruce Wayne útját.

Vélemény, hozzászólás?