Vannak dolgok, amelyeket ha meghallok, azt kívánom bár csak nekem jutott volna eszembe előbb. Nos, a cikkem címével is ez a helyzet, a Bar of Legends mottóját használtam fel, ami úgy gondolom igen kifejező és beszédes.

A hely kilenc hónapja nyitotta meg kapuit a vendégek előtt Pécs szívében, a Lyceum utcában. Ilyen profillal rendelkező vendéglátóipari egység eddig vidéken még nagyvárosokban sem volt jellemző, direkt módon a számítógépes játékok kedvelőit, képregényfanatikusokat, és a tudományos – fantasztikum rajongóit célozza meg, – ha úgy tetszik, a gamerek, a nedr – ök, és a geekek a célközönség. Bevallottan magam is a gamer szubkulturához tartozom több mint két évtizede, mégsem hittem abban, hogy egy ilyesfajta hely működhet ebben a városban. Szerencsére nagyot tévedtem, a Bar of Legensd sikertörténete megnyitása óta töretlen, hétvégente folyamatos teltházzal üzemelnek és hétköznaponként sem elhanyagolható a forgalom. Egy bárt nem elég megnyitni, a betérő vendégeket el kell varázsolni, majd olyan szolgáltatásokat kínálni nekik, amivel meg is tarthatóak. Mondhatni a BoL ezt az üzletpolitikát vitte tökélyre.

Ha a Király utcáról fordulunk be a sarkon, szinte azonnal kítűnik a történelmi épületek köré ékelődött Bar of Legends. A külső homlokzat elég merész, ismert női játékkaraktereket láthatunk a maguk kissé ledér valójában. Én magam jót mosolyogtam ezen, hisz a beavatott szem azonnal tudja, hogy jó helyen jár, ám a laikus néző esetleg félreértheti a kinti grafikákat. Személy szerint a merész nyitó falfestést remek húzásnak találom, hiszen a belvárosban a vendéglátóhelyek között igen nagy a versengés, mondhatni túlkínálat van és mint tudjuk, aki mer, az nyer.

A belső tér több részre van osztva, ahogy belépünk, azonnal a bárpulttal találjuk szembe magunkat. Jobbra és balra is nyílik egy – egy helyiség, a jobb oldaliból pedig még egy, ahol konzolok találhatóak. Playtation 4, XBOX One és Nintendo Switch egyaránt megtalálható, elég széles játékkatalógussal megfejelve, így mindenki megtalálja a számítását. A pult mellől induló lépcsőn juthatunk fel a galériára. Ott tíz felső kategóriás gamer számítógép található, a legmondernebb felszereléssel. i7 processzrok, geforce 1070 videókártyák és még sorolhatnám a fölösleges szakzsargont, a lényeg, hogy full profi. A bártedertől azt az információt kaptam, hogy kisebb társaságoknak születésnapra, névnapra egy különtermet is a rendelkezésre bocsátanak, térítésmentesen ottfogyasztás ellenében.

A színek igen kontrasztosak, a limezöld, a fekete, és a piros uralja a teret, letisztult, sarkos formák jellemzik a belső teret. A legapróbb részletekig ügyeltek a dizájnra, a falakat és az asztalok lapját is képregényhősök, ikonikus sci –fi karakterek és game –motivumok dísztik, mindezt úgy, hogy nem éreztem erőltetettnek.

Az itallap felépítése megérne egy külön cikket, de nem szeretnék sokat spoilerezni, hiszen akkor hol marad a leendő vendégek számára a jétékmenet öröme. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a város egyik legnagyobb koktélkínálatával találkoztam, mindezt olyan áron, hogy még jusson pénz egy – két letöltésre a steamen. Mindegyik koktél fantázianeve egytől egyik valamely játékhoz, képregényhez közhető, illetve annak szereplőihez és motivumjaihoz. Ezen felül minden koktél hű a névadójához, megjelenésében és ízvilágában is, azonban nem az a legötletesebb fogás az itallap kapcsán. Léteznek a bárban ugyanis külnöféle kihívások, challengek ,- természetesen a kultúrált italfogyasztás jegyében ,- melyek teljesítői felkerülnek a pult mögött található rangsortáblára. Mondhatni, real life game, és ezzel egyszerűen annyira odatették magukat a vendégkör elvárásaihoz, amit már nehéz lenne überelni.

Ha a BoL – on múlik, akkor nem maradunk program nélkül sem.

Húzóág a League og Legends bajnokság, ahol értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a legügyesebbek. Lehet csapatban és egyénileg és már gondolkodnak a livestreamen is. Előbb utóbb nem csak LoL, hanem egyéb játékokat is kívánnak bajnokság tárgyává tenni, ám ez még a jövő zenéje.

Ezen felül rendszeresen szerveznek társasjáték esteket, – több tucat társasjátékkal rendelkeznek, melyeket a vendégek használhatnak- valamit szervezett játékesteket, konzolon, illteve PC-n. Nem ritka, hogy olyan konzolokkal és játékokkal lehet náluk játszani, amelyeket már évtizedek óta nem gyártanak, ezzel igazi különlegességet kínálnak a vendégeknek. Volt már precedens cosplay napokra, tematikus italakciókra, helyi játékbajnokságokra, sőt még a PTE egyetemi e-sport bajnokságának szervezésében és lebonyolításában is részt vettek. Ezek alapján bátran kijelenthetem, hogy a BOL legénysége nem csupán egy szubkulturális koktélbárt, hanem egy olyan közösségi teret és találkozóhelyet alakított ki, amely nem csak a gamereknek, hanem új barátságoknak is otthont ad.

Vélemény, hozzászólás?