Banksy

2019. december 10-én Banksy új alkotással borzolta illetve simogatta meg a kedélyeket, mely a közelgő ünnepi hangulatot porcukrozza illetve borsozza meg . Az Instagram oldalára kitett bejegyzés 1 nap alatt több mint 3 millió megtekintést eredményezett. Műalkotás, grafitti? Művészet, szórakozás, társadalomkritika? Ki ez az ember? Művész, gerillaharcos, polgárpukkasztó?

Banksyt különleges titokzatosság veszi körül, személyisége, ki léte pontosan nem tisztázott. Többféle feltételezés látott már napvilágot kilétével kapcsolatban. Úgy gondolják neve vagy Robert, Robden, Robin Gunningham vagy Robin Banks. Születési ideje valószínűleg 1973. július 28. Simon Hattenstone a Guardian Unlimited-től egyike azon kevés embereknek, akik szemtől szembe készíthettek vele interjút. Ebben az interjúban Banksy elárulta azt is, hogy a szülei abban a hiszemben élnek, hogy a fiuk tisztességes polgári foglalkozást űz: festő és dekoratőr.

Banksy szabadúszó graffiti művészként kezdte 1992-1994-ben. Bristolban helyi művészek inspirálták, részt vett a helyi underground mozgalomban. Már a kezdetektől használt stencilt munkáihoz, majd 2000-től szinte kizárólag ezzel a technikát alkalmazza. Ezzel viszonylag gyorsan tud dolgozni, mivel a közterületeken megjelenő munkáit nem fogadják minden városban kitörő lelkesedéssel. A most készített grafitti, a birminghami Vyse Streeten jelent meg, ami egyébként a város ékszerboltos negyedében található. Banksy képhez, illetve videójához fűzött megjegyzéséből kiderül, hogy az ünnepek előtti őrületben a hajléktalanság problémájára próbálja irányítani a figyelmet. Láthatólag sikerrel, csak a nézettségi adatok alapján rengeteg emberhez eljutott az üzenet és valószínűsíthető nagyrészük megértette a háttér mondanivalóját, nemcsak a cuki szarvasokat lájkolta.

Az alkotó az alábbi megjegyzést fűzte művéhez: „Isten áldja meg Birminghemet! Húsz percig forgattunk Ryen-ről ezen a padon. A járókelők forró italt, két szelet csokoládét és egy öngyújtót adtak neki – anélkül, hogy ő bármit is kért volna.” És tulajdonképpen Banksy sem kér semmit, de mégis kap. A legfontosabb, amit megszerez a képeivel, a figyelem és akarva akaratlanul elindulnak a gondolatok, a szerveződések, a segítség és esetleg a probléma megoldása is. Sajátos módon összekapcsolódik a művészet és jelen esetben a karitatív tevékenység.

Banksy feltűnő és humoros stenciljeit néha szlogenekkel is kombinálja. Munkái egy sor politikai és társadalmi problémával is foglalkoznak, többek között háború-ellenes, antikapitalista, anti-imperialista, anti-autoritárius, anarchista, nihilsta és egzisztencialista témákkal. Továbbá munkái gyakran kifigurázzák a kapzsiságot, szegénységet, hipokricitást, unalmat, kétségbeesést, abszurditást és elidegenedést. A képeken gyakran láthatóak patkányok, majmok, rendőrök, katonák, gyermekek vagy idősebbek. „Nem tehetünk semmit, hogy megváltoztassuk a világot, addig, amíg a kapitalizmus össze nem omlik. Addig is el kell mennünk vásárolni, hogy megvigasztaljuk magunkat.”- Banksy, Wall and Piece

Az street art művelői sokat köszönhetnek Banksy tevékenykedéseinek. Egy-egy új mű megjelenése nagyot dob az adott hely hírnevének és természetesen az éppen aktuális problémára is tömegek kezdenek reagálni. Max Foster újságíró használta először 2006-ban a „Banksy-effektus” kifejezést, hogy szemléltesse, hogyan növekszik valamennyi utcai művész iránt az érdeklődés, Banksynek köszönhetően. Ekkor tájt már óriási összegeket is fizettek lelkes és pénzes gyűjtők egy-egy alkotásáért.

Művésznek tekinthetjük-e Banskyt? Hol van a művészet, a grafitti és a street art határa? Rongál-e a felirataival, büntethető-e ezért? Első kiállítása 2002-ben volt Los Angelesben, újrafestett néhány ikonikus képet pl. Monet vízililiomos tavát, tele szeméttel, nyomtattatott parodisztikus bankjegyeket, járt háborús övezetekben, de hívatlanul megjelent a velencei biennálén is. Minden megjelenésével, megszólalásával hatalmas tömeget ér el. Művész-e, visszatükrözik-e a valóságot alkotásai? Igen, minden bizonnyal. Érdemes az instagramm oldalán található műveket végignézni, elgondolkodni megjegyzésein és persze kritikával szemlélni.

„Néha olyan rosszul leszek a világ állapotától, hogy még a második almás pitémet sem tudom befejezni.”- Banksy.

Bakos Szonja

 

 

Felhasznált irodalom:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Banksy
https://en.wikipedia.org/wiki/Banksy
https://contextus.hu/banksy-kiallitas-konyv-kep-banksy-captured/?fbclid=IwAR3U8bshUDUCf6Ae19aBZck1J8L7v7udnBgKR0zvavV4JsN-FxU1z1vDsvI
https://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-50237621?fbclid=IwAR2g6WNM_BohT3lBYSeMRJqGofe4vucbN9-E4M9p1V08qCinBMj6veTcMBg
https://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-50237621?fbclid=IwAR38LggW2Q8dtEKzcezZFTG05-iS6XjhhSZPs7EXjjoDupUO_4ILgmOGYF4
https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/12/10/banksy_a_hajlektalansag_problemajara_hivta_fel_a_figyelmet_birminghamben/
https://index.hu/kultur/2019/05/27/banksy_velence_graffiti/
https://www.instagram.com/?hl=hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük