Az örök tavasz országa – Monaco

Monaco. Ahol mindenki gazdag, impozáns villában lakik és méregdrága luxusautóval jár. Ha rá gondol az ember azonnal a fényűzés és a luxus jut eszébe. Oh, bárcsak eljutnék oda! De esélyem sincs – gondoltam - hiszen ahhoz rengeteg pénz kell, hogy valaki eltöltsön ott legalább egy éjszakát is. Vajon milyen lehet az ottani élet? Igaz, hogy mindenki kő-gazdag? Vajon milyen lehet ott szilveszterezni?

Nagy szerencsémre betekinthettem a monacói életbe és választ kaptam pár kérdésemre is. Budapesti indulásunk alkalmával nagy izgalomban voltam, igaz kemény 13 óra folyamatos buszos utazás állt előttünk, de még ez sem vehette el a kedvem. Végre megyünk Monacoba! Hosszas, kényelmetlen utazás után délelőtt 11 óra fele végre megpillanthattam a 2 km2 nagyságú területen elhelyezkedő miniállamot. Wow! Meseszép!

Nagy meglepetésemre fizetni kellett azért 10 €-t, hogy betegyük a lábunkat a hercegség területére. A határnál mindenkit leellenőriztek, majd a busszal szépen behajtottunk. Tudni érdemes, hogy Monaco a világ legsűrűbben lakott állama. Rengetegen laknak itt, főleg a kedvező adózási lehetőségek miatt. Az első benyomásom az volt, hogy te jó ég, itt még a busz sem fér el, olyan szűkek az utcák!

A parkolóházból felérve a hegyre (mozgólépcsők és liftek segítségével) azonnal szembe találjuk magunkat az Oceanográfiai Múzeum impozáns épületével. Idő hiányában sajnos nem tudtam megnézni azt a 4000 halfajt, amit a földszinten lévő hatalmas akváriumban lehet megtekinteni. Úgy hallottam, hogy a középső szinten bálnacsontvázak, és búvárfelszerelések találhatóak, míg legfelül az óceánok világát bemutató kilátás nézhető még. Ha visszajutok még egyszer ide, akkor biztos megnézem a tetőteraszon lévő kávézóból nyíló csodálatos a kilátást.

Először Monaco óvárosában Monaco-Ville-ben tartottunk egy rövid városnézést, ahol megtekintettünk az 1875-ben neoromán stílusban épült katedrálist, ahol több monacói herceg is nyugszik, közöttük Grace Kelly is. A katedrális mellett egy igen gyönyörű kis parkot találhatunk, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik Monaco második kikötőjére, a Port de Fortvieille-re.

 

A kis, szűk utcákban nem lehet elveszni, hiszen mindegyik a főtérre, a Palace du Palais-ra vezet. Egy alig 2 perces séta után elénk tárult a hercegi rezidencia, Monaco mindenkori hercegének, jelenleg II. Albert hercegnek, és családjának az otthona. Először, mikor megláttam azt gondoltam, hogy annyira nem jellemző ez a stílus a paloták építésénél. Nem értem, hogy képes valaki itt élni. Végül az idegenvezető felvilágosított, hogy a palota eredetileg erődítménynek szolgált, melynek építése 1215-ben kezdődött. A Hercegi Palota gyakorlatilag egy nagy komplexum, a fő udvarral, több toronnyal és épülettel, szalonokkal, kápolnával. A Hercegi Palotához már csak a csodás kilátás miatt is érdemes felmenni, hiszen innen tekinthetjük meg Monaco ikonikus kikötőjét, amely a védjegyévé vált az országnak vagy épp a minden nap 11:55-kor megtekinthető látványos őrségváltásra. Ami valljuk be, nem olyan látványos, mint a windsori kastélynál vagy épp a Buckingham Palotánál, viszont ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki!

Monaco-Ville után Monte Carlo felé vettem az irányt. Úgy gondoltam gyalog jobban átélhetem a hely hangulatát, ezért inkább nem szálltam fel a buszra. Viszont, aki úgy dönt, hogy nem szeretne hegyet mászni, annak ajánlom, hogy busszal tegye meg ezt a 2,9 km-es távot. Össze-vissza 2 € a buszjegy ára, vagyis közel 600 Ft. Megjegyezném, hogy Pécsen 500 Ft is lehet a buszjegy ára, így ez az ár igen csekély ahhoz képest, hogy dollár-milliárdosok laknak itt. Hogy az árakra jobban kitérjek, Monaco egyáltalán nem drága ország. 12-28 €-ért nagyszerű fogásokat lehet fogyasztani a helyi éttermekben, persze Monte Carloban az árak kicsit máshogy alakulnak, mint mondjuk egy Monaco-Ville-ben. Számomra mindig a hűtőmágnes ára a legfontosabb! Itt 3 db hűtőmágnes 3€, azaz darabja 1€. Cannes-ban drágábban vettem hűtőmágnest! Svájcban van vagy 5€ is! Sőt, itt még a nyilvános toalett is ingyen van! Méghozzá tiszta, rendezett, igen modern belülről. Ahogy a szerpentines, nagyszerűen kiépített járdán masíroztam lefelé gyönyörű kilátás és a tenger sós illata kápráztatott el. Mindig is imádtam tenger mellett lenni. Viszont, ami nagy csalódás volt az az, hogy Monaco egyáltalán nem alkalmas tengeri fürdésre, mivel elég sziklás.

A kikötőben általában rengeteg ember lézeng, főleg Szilveszterkor. Mivel itt található az ország legnagyobb és egyetlen karácsonyi vására és egy hatalmas óriáskeréke. Ahogy egyre jobban közeledünk az újesztendő felé egyre jobb lesz itt is a hangulat. Koncertekkel, vetélkedőkkel és evőversenyekkel szórakoztatják a közönséget. Ha meguntuk a karácsonyi bazárt, akkor érdemes megcsodálnunk a jacht- és vitorlásrajongó multimilliomosok luxushajóit is.

Ahogy elhaladunk a karácsonyi vásár mellett, az aszfalton könnyen észrevesszük a Forma 1-es futamok rajtrácsának nyomát. Mikor megláttam azonnal arról kezdtem el álmodozni, milyen jó lenne egy hatalmas jachtról nézni a futamot. A nagy Forma 1 rajongóknak azt ajánlom, hogy mindenképpen járják körül a futam ikonikus helyszíneit, mint például a start vonalat vagy a La Rascasse kanyart, amely a kanyarban álló étteremről kapta a nevét. Ha szerencsések vagyunk, még az eredeti rázókövekkel is találkozhatunk.

A másik hegyre felmászva végre eljutottunk Monte Carloba. Ezen a részen természetes az, ha valaki Rolls Royce-al vagy épp egy Ferrarival gurul be a parkolóba. Itt található Monaco két ikonikus épülete, a Monte-Carlo Casino és a Hotel de Paris. A kaszinó épületébe kizárólag 18 éven felüliek léphetnek be, ők is csak megfelelő öltözékben, 10, vagy 20 EUR-ért (attól függően, hány termet látogatnánk meg). Nagy örömömre minket ingyen beengedtek az impozáns előtérbe. Érdekes, hogy ez az összeg kizárólag a turistákra vonatkozik, mivel a monacói állampolgárok nem tehetik be a lábukat a kaszinókba. Ha a szupergazdagok belefáradtak a rulettezésbe, akkor átsétálhatnak valamelyik luxusüzlet egyikébe, vagy beülhetnek a híres Café de Paris kávézóba. Azt mondják vétek kihagyni az itteni kávézást! Negatívumként megemlíteném, hogy a kávézót csak 18 éven felüliek látogathatják. Vele szembe áll a Hotel de Paris, ahol mindenki szívesen megszállna. Ehhez persze ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, mivel egy standard szoba 500 €-tól kezdődik. Így nem csodálkozok azon, hogy a vendégek a legmenőbb és legdrágább luxusautókkal érkeznek.

A nap elteltével megszoktam a helyet. Már nem zavartak a szűk, kis utcák vagy éppen az, hogy tele van zsúfolva épületekkel. Igazság szerint meg tudnám szokni az itteni életet. Bármikor ideköltöznék!

Szilveszterkor a legnagyobb látványosság a tűzijáték, melyet a kikötőből érdemes meglesni. Ha arra szánod a fejed, hogy szilveszterkor ellátogatsz ide, készülj fel arra, hogy nagyon visszhangzik, mivel egy öbölben fekszik szinte az egész ország.

Úgy tartják, hogy az, amit az újesztendő első napján csinálunk, meghatározza az egész évünket. Arra buzdítalak benneteket, hogy utazzatok! Ne féljetek kilépni a komfortzónátokból! Van olyan, aki egyedül utazik, van olyan, aki a párjával vagy éppen a kutyájával. Ne féljetek, csak menjetek és fedezzétek fel a világ csodáit! Hiszen minden megtett kilométer gazdagabbá tesz!

Minden kedves olvasónak sikerekben gazdag újévet kívánok!

Kovács-Csincsák Mercédesz

4 thoughts on “Az örök tavasz országa – Monaco

  1. A szöveg – némi korrekcióval – mehetne egy utazási portál vagy útiblog felületére, ha a (stílusában, fogalmazásmódjában) nagyon személyes részeket kihagyná a szerző. A könnyed stílus és főleg a sok konkrét és hasznos információ miatt minden bizonnyal számot tarthat az utazni vágyók érdeklődésére. Ráadásul kedvcsináló is, amint azt az előző hozzászólásból kitűnik ;-). Ugyanakkor a szerzőnek érdemes volna felfrissíteni és fejleszteni a helyesírási ismereteit, hogy a számos zavaró vesszőhibát legközelebb elkerülje. A képenyag nagyon gazdag és szép, vajon a szerző saját fotóit látjuk? Minden jót, sok sikert a további szövegíráshoz, és töretlen kedvet az utazásokhoz, hogy legyen miről írni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top