Az NBA buborék, avagy bajnokság a világjárvány alatt

Az átlagember számára rendkívüli változásokkal járt a 2020-as esztendő, ahogy beköszöntött a világban a koronavírus időszaka. A mindennapi teendőkön át a munka és sport világában is alkalmazkodni kellett a COVID által okozott kellemetlenségek ellen. A maszk immáron öltözékünk része lett, országa válogatja hol, és hogyan kell viselni. A professzionális sportok életében is rengeteg változást hozott a vírus megjelenése, de nem volt megállás, különböző ötletes megoldások mellett tovább folytatódhattak a bajnokságok. A cikk további részében az amerikai profi kosárlabdabajnokság, az NBA történéseivel ismerkedhetünk meg.

Az Amerikai Egyesült Államokban, az NBA a négy kiemelt sportág közül az egyik, és hatalmas népszerűségnek örvend, világszerte sok millió ember követi a bajnokság történéseit. A ligában 30 csapat küzd egymással a végső győzelemért. A 82 alapszakasz mérkőzés után a legjobb 16 csapat (8-8 a keleti és nyugati konferenciából) egyenes kieséses rendszerben (playoff) folytatja a küzdelmeket, végül júniusban megkoronázzák a végső győztest, több mint fél éves küzdelem után.

Az idei szezon azonban teljesen máshogy alakult, mint az eddigiek, hiszen az Egyesült Államokban is felütötte fejét a koronavírus, mely nagy létszámban szedte áldozatait. Március 11-én az NBA vezetése bejelentette, hogy a ligát határozatlan ideig felfüggesztik, miután Rudy Gobert, a Utah Jazz centere pár órával a következő meccse előtt pozitív tesztet produkált.

Pár hónapos szünetet követően, június 4-én a 30 csapat közös megegyezéssel úgy döntött, hogy a bajnokságot, a járvány ellenére folytatják. Megalakult az úgynevezett „NBA Bubble”, másnéven „Disney Bubble” vagy „Orlando Bubble”, ami azt jelentette, hogy az összes csapatot (akiknek még volt esélye a playoff továbbjutásra) a Walt Disney World területére hívták, és ott szállásolták el őket. A csapatok a Disney World hoteljeiben lettek elhelyezve, teljesen elzárva a külvilágtól, nézők nélkül rendezve a mérkőzéseket. Ez a buborék egy 190 millió dolláros beruházás volt az NBA részéről, amely mindent meg szeretett volna tenni annak érdekében, hogy a bajnokság további zűröktől mentes mederben folytatódhasson tovább.

Az NBA egy több, mint 100 oldalas szabálykönyvet adott ki a buborék alatt fennálló követelmények betartására. Ez többek között tartalmazta a tesztelések gyakoriságát, az izolációs gyakorlatokat, mi a teendő, ha egy játékos vagy alkalmazott pozitív tesztet produkál, és hogy mikor és hol edzhetnek a csapatok. A buborékon belül kötelező volt a maszk használata, a játékosok ezt étkezés, és edzés alkalmával vehették csak le, vagy amíg a szobáikban tartózkodtak. Az alkalmazottaknak a kesztyű viselése is kötelező volt. Létrehoztak egy anonim telefonvonalat, ahol névtelenül be lehetett jelenteni, ha valaki szabálysértést észlelt. A játékosok nem fogadhattak vendégeket, és külsős ételt sem hozhattak vagy kaphattak. A játékosok használhatták a Disney World egyéb létesítményeit, azon belül szabadon mozoghattak a „MagicBands” karperecek segítségével, melyek normál esetben a vendégek kapnak, akik ellátogatnak ide. Ezek segítségével nyomon lehetett követni egy játékos mozgását és tevékenységeit, ezzel tudtak becsekkolni edzésekre, meccsekre, vagy ha éppen kikapcsolódni akartak az uszodában vagy a játéktermekben.

Július 9-én kezdődtek meg az edzések a csapatoknak kialakított buborékban, és július 30-tól augusztus 14-ig lejátszották az összes alapszakasz mérkőzést. A mérkőzések három helyszínen (csarnokban) zajlottak, hogy a hátralévő összecsapások időben befejeződjenek. A buborék pedig nem okozott csalódást, augusztus 31-ig, 8 hét alatt mindössze két embernél mutatták ki a vírust. Szeptembertől kezdődtek az elődöntők, ahová a játékosok már hívhattak családtagokat és közeli ismerősöket a buborékon belülre. A szezon hátralévő részében, október 11-ig már nem találtak pozitív esetet, így a szezon zavartalanul zajlott egészen a nagydöntőig, amit végül a Los Angeles Lakers nyert meg 4-2 arányban a Miami Heat csapata ellen.

A játékosoknak vegyes érzelmeik voltak a buborékkal kapcsolatban. Többen az étrendre panaszkodtak, hogy a szokásostól eltérő étkezési rend miatt nem tudják hozni ugyanazt a formát, amit a szezon korábbi részében. Voltak, akik egyfajta börtönként élték meg a buborékot, néhányan arra fogták a rossz teljesítményt, hogy mentálisan megviseli őket a világtól való elzártság, hogy nem láthatják családtagjaikat. Sokan hiányolták a nézőket a lelátókról, szerintük a mérkőzések nem ugyanolyanok nélkülük, hiszen értük is játszanak, és hiányzik a buzdításuk. Ezt úgy próbálták kompenzálni a szervezők, hogy egy nagy kivetítőn, a pálya szélén kis képeken mutatták a szurkolókat, amint élőben, a számítógép vagy TV előtt ülve online buzdítja a csapatot.

Adam Silver, az NBA ügyvivője szerint a buborék túlmúlta a várakozásaikat, hiszen minimalizálták a fertőzések számát, és zavartalanul zajlott le a szezon hátralévő része. Kiemelte, hogy ebben a nehéz helyzetben a játékosok és az alkalmazottak biztonsága volt a legfontosabb szempont, ezt pedig tökéletesen megoldották a szervezők.

Dobos Milán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FEL