A Netflix térhódítása

Bizonyára mindenki számára ismerősen cseng a Netflix elnevezés. Netán legtöbbünk stabil előfizetői is. Bizony eme online videó platform sok-sok változáson ment keresztül mire elérte a jelenlegi formáját. De hogy is vált fogalommá e filmmegosztó?

1997-et írunk, Marc Randolph, és Reed Hastigs – a két későbbi alapító fejében első ízben körvonalazódik a gondolat: Mi lenne, ha a videózást és az akkoriban egyben kizárólagos videotékázást megfejelnék egy szinttel? El is indítanak egy internetes platformot, amely film DVD-k megrendelésén, és kiszállításán alapszik. Ehhez a sikerhez javarészt az járult hozzá. hogy – ahogy mondani szokás – jókor voltak jó helyen. Felismerték, hogy az akkoriban kibontakozó internetben milyen lehetőségek rejlenek, és mesterien felhasználták ezeket, hogy kiterjesszék vállalkozási struktúrájukat.

Természetesen ekkor még szó sem volt online filmekről. A regisztráció során megadtunk egy postafiókot, amelybe elküldték az egyes DVD-ket a felhasználók kívánsága szerint, lényegesen megkönnyítve ezzel dolgukat, hiszen már nem kellet elsétálniuk a videotéka, ha az történetesen akár több mint egy háztömbnyire feküdt otthonuktól. A kényelem mindenek felett.

Telt múlt az idő, az internet fejlődött, és vele együtt a filmnézés is. A Netflixnek leglényegesebb dolga volt most meglovagolni a hullámot, és haladni a korral. Spoiler: Azon kevés vállalatok egyike volt, aminek sikerült is. Minél több film került az internetre, és minél inkább elterjedt az online „streamelés”, annál inkább nőtt az igény is ezek hozzáférhetőségéhez. A Netflix egyszerű választ adott a kérdésre: gyors, megbízható, és nem utolsó sorban legális alternatíva a videotékához képest. Noha még mindig léteznek szép számmal, a DVD-k utáni kereslet jócskán megcsappant, a Netflix pedig képes volt lépést tartani. Vajon mit hoz majd a jövő?

Gondolhatunk itt akár az on-demand filmezés egyfajta továbbfejlesztett verziójára, mely már önmagában lehetővé tenné az egyes filmek strukturális felbontását is. Gondolok itt pl. a már most jelen lévő 3D-s filmek korszakalkotó vívmányára, amely lehetővé teszi, hogy ugyanazt a filmet akár többször is megnézzük, szó szerint egy új szemszöget segítségül véve. A jövőben ezt akár még tovább fejleszthetjük, és nézhetünk akár majd egy filmet egy bizonyos színész szemszögéből is, akár váltogatva egyes nézeteinket a színészek között. Sőt mi több, elképzelhető hogy ebben a jövőbeli szcenárióban akár majd saját magunk is alakíthatjuk a filmet, mintegy személyesen részt véve a cselekmények lebonyolításban. Egy ehhez hasonló technológia már régóta létezik videojátékok formájában, és amint e sajátosság átvihető lesz a két médium: statikus filmek, és dinamikus játékok között, a kettő keveredéséből akár egy merőben új műfaj is létre jöhet.

Ám addig is már bőven választhatunk a Netflix egyre csak gyarapodó kínálatából, amely legális keretek között képes egy gombnyomásra házhoz vinni a legújabb alkotásokat is. Esetleg kiterjesztheti majd e szolgáltatásait az indie filmkészítőkre is, hátha ezáltal egy új lendületet ébreszt mozi-őrült körökben. Az internet legalapvetőbb és egyben legelőnyösebb tulajdonsága hogy képes összekötni az embereket. Előnyös lesz hát élni a lehetőségekkel, és megismerni minél több új nézőpontot, hogy ez által egy igazán széles spektrumú kitekintést nyerjünk a világra.

 

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük