A nem túl büszkén vállalt vereség

Az Amerikai Egyesült Államokban lezajlott a 2020-as elnökválasztás. A két jelölt a jelenlegi elnök, Donald Trump, míg ellenfele Joe Biden, Obama korábbi alelnöke volt. Mint az elmúlt 150 évben, úgy idén is a Demokrata és a Republikánus Párt állította ki a jelöltjeit. Viszont az idei szavazás más volt, mint a többi, ebben közrejátszott a koronavírus és a kiemelkedően magas részvételi arány is.

Az idén számomra úgy tűnt, hogy meglepően sok amerikai sztár hívta fel az emberek figyelmét a választásokra és buzdították őket a részvételre. Sokan közülük nem titkolták, hogy Joe Biden-t támogatják, és örülnének az elnökváltásnak. Az utóbbi hónapokban mintha csökkent volna Trump népszerűsége. Ehhez hozzájárult, ahogyan a Black Lives Matter mozgalmakra reagált, illetve a járvánnyal kapcsolatos megnyilvánulásai is. Nekem már 2016-ban is nagyon meglepő volt, hogy Donald Trump megnyerte az akkori választásokat Hillary Clinton ellen. Akkoriban azt hittem, hogy azért, mert bár Amerika nagyon liberális ország, még nem állnak készen egy női elnökre. Aztán később, ahogy a hírekből észrevettem az amerikaiak reakcióit Trump megnyilvánulásaira, rájöttem, hogy valószínűleg csak jobban kedvelték Trump-ot Clinton-nál. Trump számomra, és szerintem nagyon sok ember számára meglepetést okozott azzal, hogy mennyire aktív a közösségi médiában. Twitter fiókján keresztül naponta akár többször is posztol a követőinek. Sokszor voltak elnökhöz nem illő, kissé megbotránkoztató posztjai, amik megosztották az embereket. Emellett feleségével való kapcsolata is többször vált beszédtémává.

Eljött végül a várva várt november 3-a, a szavazás napja. Nagyon sokan már éltek az előszavazati jogukkal, illetve Amerikában már az elmúlt években is lehetőséget biztosítottak a levélben leadott szavazásra is. Az elmúlt két elnökválasztáshoz képest rekordmennyiségű levélszavazat érkezett a lehetséges fizikai kontaktus elkerülése miatt. Bár a korábbi felmérések elsöprő Biden győzelmet jósoltak, a szavazatszámlálás megkezdése után a verseny mégis nagyon szoros volt. Mindkét jelölt hozta a biztos államokat, viszont nagyon sok államban a különbség csak pár százalék volt. Összességében viszont Joe Biden állt jobban.

Ekkor Trump egy olyan lépéssel jött, amivel szerintem az egész világot meghökkentette. Kijelentette, hogy csalás történik, a levélszavazatokkal akarják manipulálni a választást, és le akarta állíttatni a szavazatok számlálását (bár tekintve, hogy ebben az esetben Joe Biden nyert volna a billegő államok többségében, így nem lett volna ez okos húzás). Emellett alapvető emberi jognak minősül a szavazás, így ez az amerikai törvényekkel is szembe ment volna. Trump mégis sokáig ragaszkodott hozzá, de a választási bizottságok kitartottak amellett, hogy minden egyes beérkezett érvényes szavazatot meg kell számolni. Egy kis érdekesség, hogy a legutóbbi választáson éppen Trump és csapata lett megvádolva csalással, most pedig ő vágott vissza ugyanezzel.

A két jelölt közötti különbség aztán a szavazatok számlálásának előrehaladtával egyre csökkent, volt, hogy már csak hét elektori szavazat volt közöttük, továbbra is Biden javára. A jelenlegi elnök ekkor megtette a következő lépést: kijelentette, hogy azokban az államokban, ahol a levélszavazatokkal nyer majd Biden, a szavazatok újraszámlálását követeli, és bejelentette, hogy megnyerte az amerikai elnökválasztást. Természetesen ezt úgy, hogy hivatalos eredmény még közel sem volt, és nem ő állt nyerésre. Ezek után többször is kiposztolta a Twitter oldalára, hogy vége a szavazásnak és megnyerte a választásokat, ő az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi és következő elnöke.

Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy ez mennyire méltó egy elnökhöz. Elvégre még egy civiltől is elvárjuk, hogy kezelje korrekten a vereséget, hát akkor egy ekkora ország vezetőjétől ez a viselkedés elfogadható? Mekkora tekintélye marad egy ilyen incidens után? A nemzetközi sajtóvisszhangok alapján sokan vannak ugyanazon a véleményen, mint én. Nem, nem elfogadható az ilyen reakció. Felnőtt ember, és elnök lévén igenis méltósággal kell tudni kezelni egy vereséget. Senkinek sem sikerül minden mindig úgy, ahogy eltervezte. De a másikra való mutogatás nem megoldás.

Ezen után, amikor november 7-én végre megérkezett a hivatalos eredmény, amely a demokrata Joe Biden-t hozta ki nyertesnek, az eredményhirdetés alatt Donald Trump éppen golfozni volt. Ami szintén egy jelentéssel bíró tett volt. Természetesen a csalás vádját az eredményhirdetés után sem vonta vissza a republikánus elnök, és továbbra is azt hirdette, hogy ő lett a 2020-as választások nyertese.  Felmerült a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem hajlandó átadni a Fehér Házat az új elnöknek, hiszen sok állam szavazataival kapcsolatban még folyamatban voltak a perek és az újraszámolások. Végül az aggályok megszűntek, amikor pár hét elteltével Donald Trump kijelentette, hogy hajlandó megkezdeni az átadás-átvételi eseményt. Hozzátette, hogy a csatát nem adja fel, és ha minden jól megy, akkor készül a 2024-es választásokra.

Miért is fontos ez nekünk, magyaroknak, hogy ki az Amerikai Egyesült Államok elnöke? Hiszen egy nagyon távoli országról beszélünk, ami sok mindenben különbözik tőlünk. Viszont Amerika egy vezető nagyhatalom, akinek beleszólása van a világ dolgaiba. Csak egy „apró” példa: Donald Trump elnöksége alatt kiléptette Amerikát a párizsi klímaegyezményből. Egy olyan nemzetközi szervezetből, amelynek célja, hogy a globális felmelegedéshez történő alkalmazkodással érje el az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklését. A hivatalos eredményhirdetés után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy reméli, az új elnök, Joe Biden visszatér az egyezménybe.

Valamint az sem utolsó szempont, hogy az Egyesült Államok milyen külpolitikai kapcsolatban van az országunkkal. Ebben az esetben is lesz majd részben változás, hiszen Trump kormánya viszonylag jó kapcsolatot ápol a magyar országvezetéssel, viszont a korábbi amerikai kormány (Obama elnökségével és Biden alelnökségével) többször fogalmazott meg kritikát a magyar vezetéssel szemben. Az, hogy ez a változás nekünk magyar embereknek jó, vagy nem jó, azt mindenki döntse el maga.

Kiss Dorina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

FEL